назад

Обговорення процедури отримання засудженими документів, які посвідчують особу

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/14/Podolannya_pereshkod_1.jpg{/gallery}

З ініціативи партнерів системи безоплатної правової допомоги БФ «Право на захист», за підтримки Агентства ООН у справах біженців UNHCR, в Харкові відбувся круглий стіл присвячений обговоренню питань щодо подолання перешкод в отриманні документів, що посвідчують особу, серед такої категорії осіб, як засуджені.

Крім представників даних організацій, в заході прийняли участь працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, судової гилки влади, юстиції, прокуратури, поліції, Державної міграційної служби (ДМС) та Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС).

Podolannya pereshkod 2

Учасники дискутували на предмет «безгромадянства»; про ризики серед засуджених та можливі шляхи їх попередження. Розглядали інформацію про стан роботи паспортизації засуджених Північно – Східного МРУ з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України; зокрема, щодо збереження документа, якій посвідчує особу засудженого (підозрюваного), під час слідства, передачі матеріалів на розгляд до суду та направлення до місця відбування покарань.

Podolannya pereshkod 3

Спілкувалися про проблемні питання, які виникають в зв’язку з оформленням паспорта засуджених, що готуються до звільнення.    

Представники ДМС, наскільки це було можливо, детально розповили про процедуру формування Єдиного державного демографічного реєстру та механізму надання інформації з нього, про взаємодію між уповноваженими суб’єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації – «ПОРЯДОК».

Podolannya pereshkod 4

Друга важлива тема дискусії, стосувалася алгоритму підтвердження громадянства відомостями з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, про місце народження фізичної особи, її походження та шлюб. В контексті проблематики розглядалися питання щодо отримання свідоцтва про народження у випадку відсутності актового запису про народження засудженого або отримання повторного свідоцтва про народження та інших повторних свідоцтв /витягів про реєстрацію актів цивільного стану в Україні – «ІНСТРУКЦІЯ», «ПОРЯДОК»; витребування повторних документів, що стосуються реєстрації актів цивільного стану щодо засуджених, з інших держав на підставі Мінської конвенції 1993 року.

Podolannya pereshkod 5

Вирішувалися деякі питання відносно оформлення паспортів замість втрачених засудженим, місце проживання яких зареєстроване на непідконтрольній Уряду України території; щодо встановлення факту оформлення паспорта особі, ідентифікації особи, згідно пункту 43 Постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 року за № 302, перевірка інформації за даними Державного реєстру виборців, перевірка факту належності до громадянства України та оформлення паспортів особам, які щойно звільнились з місць позбавлення волі на тимчасово окупованій території України.

Доповідачі звернули увагу на особливості оформлення паспорта вперше, а саме проведення перевірок органами ДМС України щодо особи, місце проживання якої не зареєстровано та встановлення належності особи до громадянства України за територіальним походженням (ст. 8 ЗУ «Про громадянство України»), шляхом подання засудженим документів через адміністрацію установи виконання покарань; та оформлення паспорта громадянина України засудженими, які є громадянами колишнього СРСР (ст. 3 ЗУ «Про громадянство України»), щодо особливостей процедури у випадку наявності паспорта зразка 1974 року та у разі його втрати.

Podolannya pereshkod 6

Підводячи підсумки заходу, організаторами були зафіксовані всі пропозиції до обговорюваних тем; учасники домовилися про подальшу взаємодію з розв’язання виявлених в ході заходу проблемних питань.


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua