назад

20170717 102558-1За даними Міністерства соціальної політики, кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні становить 1,6 мільйони громадян. Положеннями Закону “Про вибори народних депутатів України” та Закону “Про місцеві вибори” ВПО фактично виключені з процесу обрання народних депутатів України в одномандатних округах, а також депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

       Керівні принципи ООН з питань внутрішнього переміщення забороняють дискримінацію внутрішньо переміщених осіб при реалізації ними права на участь у управлінні державними та громадськими справами та права на участь у виборах. Рекомендаціями Комітету міністрів Ради Європи 2006 року державам-членам Ради Європи рекомендовано вжити належних правових та практичних заходів для ефективної реалізації внутрішньо переміщеними особами права голосу на національних, регіональних або місцевих виборах.

       Відсутність механізмів реалізації цими категоріями виборців права голосу на місцевих виборах та виборах народних депутатів України в одномандатних округах не лише не відповідає міжнародним стандартам, але і не забезпечує практичну реалізацію принципів загального та рівного виборчого права, відображених у Конституції України. Крім того, звуження обсягу виборчих прав ВПО не сприяє їхній належній інтеграції до громад, в які вони переселились.

    20170717 140924   27 березня 2017 року 24 народними депутатами України у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону № 6240 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)”.

       Цей законопроект передбачає внесення змін до Закону «Про Державний реєстр виборців» та суміжних інших нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення виборчих прав ВПО в Україні у всіх видах виборів. Законопроект також дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

       20 квітня 2017 року Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України рекомендувало парламенту прийняти проект N9 6240 у першому читанні, висловивши несуттєві зауваження до його змісту, які можуть бути враховані Верховною Радою України на етапі підготовки законопроекту до другого читання. У той же час, законопроект ще не було розглянуто Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, без висновку якого проект не може бути розглянутий парламентом.

       17 липня поточного року проблема реалізації виборчих прав в Україні, з якою стикаються не лише внутрішньо переміщені особи, але й інші категорії громадян, фактичне місце проживання яких не збігається із їхнім зареєстрованим місцем проживання та, відповідно, виборчою адресою, була вкотре озвучена на публічному обговоренні «Законопроект 6240 – шлях до забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів».

       Подібні заходи проходять по всій території України, в  період з 11 по 24 липня 2017 року та організовані Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) спільно з Громадянською мережею ОПОРА та Громадським холдингом «Група впливу».

       До Запоріжжя на обговорення завітали старший радник з юридичних питань IFES (Міжнародна фундація виборчих систем) Денис Ковриженко, аналітик Громадянської мережі “ОПОРА” Олександр Клюжев та аналітик Громадського холдингу “Група впливу” Роман Кисленко.

      20170717 111708-1 Участь в дискусії прийняв директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко. Також були присутні депутати Запорізької місцевої ради, представники органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій, що опікуються внутрішньо переміщеними особами, члени виборчих комісій, працівники відділів державного реєстру виборців та журналісти.

       Як одностайно зазначили учасники обговорення, прийняття законопроекту 6240 сприятиме справжній інтеграції внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів у нових громадах, адже надасть їм право голосу на місцевих виборах. А значить вони матимуть вплив на владу і спільно з громадами зможуть приймати рішення по змінам своїх міст на краще.

       За результатами жвавої дискусії учасники висловилися за необхідне Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – прискорити розгляд проекту Закону № 6240 та рекомендувати парламенту прийняти його у першому читанні, а Верховній Раді України – прийняти проект Закону № 6240 у першому читанні та врахувати під час його підготовки до другого читання висловлені національними та міжнародними експертами рекомендації щодо його удосконалення.

За безоплатною правовою допомогою, роз’ясненнями законодавства та правовими консультаціями звертайтеся до 

  • Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях

у Запорізькій області:

–  адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

–  телефон: (061) 224-44-50

у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь 

– телефон: (099) 768-25-67

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103