назад

Обговорюємо особливості проведення реєстраційних дій у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

2017 07 05R2Статтею 42 Конституції України визначено, що кожен громадянин має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Отже, якщо приймається рішення реалізувати це право шляхом створення юридичної особи, то перед засновниками постає питання щодо здійснення державної реєстрації у законодавчо встановленому порядку.

Варто звернути увагу, якщо юридична особа вже зареєстрована, про що внесено відповідні відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР), але в процесі її діяльності відбулися зміни, що стосуються цих відомостей, необхідно провести державну реєстрацію таких змін.

Для інформування та надання роз’яснень із зазначеного питання начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Жанна Патєхіна провела лекцію для представників громадських організацій м. Чернівці фізкультурно-спортивного спрямування, у тому числі Громадської організації «Чернівецька обласна федерація вільної боротьби».

В рамках заходу Жанна Патєхіна розповіла про практичні аспекти проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, зокрема щодо того, як здійснюється підготовка документів для проведення державної реєстрації змін, які документи необхідно подати державному реєстратору та які результати зазначеної реєстраційної дії слід очікувати.

2017 07 05R3Фахівець системи БПД надала детальну інформацію про суб’єктів державної реєстрації, розмір адміністративного збору, що сплачується за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, строки проведення тощо.

Принагідно, присутніх було поінформовано про діяльність Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги краю, надано необхідну контактну та довідкову інформацію.

Довідково! Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб – підприємців врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Контактна інформація! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5. Контактний телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).