назад
07.12.18

Обмежені можливості не обмежують прав

ShM 181206 11Найбільш незахищеними та вразливими соціальними категоріями в нашій країні були й залишаються люди похилого віку та особи з інвалідністю. На жаль, скрутне соціальне становище зазначених верств населення підкріплюється невиконанням або неналежним виконанням нормативних актів, що встановлюють соціальні гарантії, посадовцями різних рівней. Так, до Кролевецького  бюро правової допомоги з початку року звернулося 415  громадян, які відповідно до законодавства віднесені до пільгової категорії – діти війни. Усіх турбувало єдине питання – виконання рішення суду, яке зобов’язувалоздійснити перерахунок пенсій та нарахувати відповідні доплати вказаним громадянам.

Слід зазначити, що громадяни, які звернулися до бюро, ще у 2015 році направили виконавчі листи до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції У Сумській області, але отримали відмову у зв’язку з пропущенням строку пред’явлення виконавчого листа.

«На жаль, дана категорія осіб, у більшості випадках, не має копій рішення суду, що набрали законної сили. Неодноразові випадки, коли суб’єкт звернення має на руках безліч документів, але визначити виконавчий документ, у розумінні постанови КМУ від 03 вересня 2014 р. № 440, самотужки не може. І це є цілком зрозумілим: діти війни» – громадяни у віці 70 років та більше!», – розповідає начальник Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко.

Протягом поточного року пенсіонерам, які мають статус «діти війни», працівники Кролевецького бюро допомагають отримати копію рішення суду, сформувати відповідний пакет документів.

За результатами виконаної роботи працівниками бюро складено 354 заяви про здійснення нарахування підвищення пенсії та проведення відповідних виплат.

Також фахівцями бюро був розроблений буклет «Виконання судових рішень щодо підвищення виплат до пенсії як дитині війни», який містить  детальну та необхідну інформацію про виплату надбавки до пенсії як дитині війни за рішенням суду, порядок отримання коштів та інші необхідні документи.

ShM 181206 14

ShM 181206 15Юристи Кролевецького бюро правової допомоги доводять, що не буває безвихідних ситуацій. У прагненні надати своєчасну та якісну правову допомогу залишається поза сумнівом, що вразливим категоріям, людям із невисокими доходами така допомога потрібна. Бо її завдання — створити рівні можливості для доступу осіб до правосуддя

Захист прав людей з інвалідністю – це також один із важливих напрямків роботи для місцевих центрів та бюро правової допомоги. На жаль, у людей з особливими потребами залишається багато проблем, а реальний рівень їхньої інтеграції в суспільство є незадовільним. Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги регулярно проводять правоосвітні заходи та консультування. Так, урамках відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю на базі Шосткинського міського центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відбувся правопросвітницький захід «Всі ми різні, але не всі ми рівні».

Захід був спрямований на роз’яснення питань соціального захисту осіб з інвалідністю, отримання ними пільг, реалізацію та захист їхніх прав, запобігання дискримінації соціально незахищеної категоріїв Україні.

У ході заходу фахівчиня Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна роз’яснила положення Конвенції про права осіб з інвалідністю. Увагу присутніх було зосереджено на основних принципах цього міжнародного договору, мета якого полягає в заохоченні, захисті й забезпеченні повного здійснення всіма особами з інвалідністю прав людини й основоположних свобод.

«Захист прав людей з інвалідністю – один із важливих напрямків роботи Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Люди звертаються з різними проблемами. Це питання соціального захисту, спадкові, майнові та сімейні питання. Крім первинної правової допомоги, яку безкоштовно можуть отримати всі громадяни, незалежно від рівня доходів і соціального статусу, люди з інвалідністю мають право на вторинну правову допомогу, тобто оформлення документів для звернення до суду, захист та представницькі послуги», – акцентувала увагу юрист.

 

Під час заходу присутні мали можливість отримати відповіді на запитання, які їх турбували, зокрема, стосовно права на першочерговий прийом осіб з інвалідністю в державних установах, оформлення спадщини та вчинення нотаріальних дій.

ShM 181206 12Після закінчення заходу відбулася виставка робіт осіб з інвалідністю «Творчість без обмежень», яка засвідчує, що люди з особливими потребами мають надможливості й  велику здатність працювати та розвиватися.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

 

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.