назад

Обмежувальний припис для колишнього чоловіка: фахівець системи БПД Житомирщини захистила жінку та її дітей від кривдника

MB1Все частіше постраждалі від домашнього насильства звертаються до суду аби захистити себе та дітей від домашнього тирана. Нещодавно до Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Катерина Романій (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Жінка хотіла через суд заборонити колишньому чоловіку наближатись до неї та дітей. Наказ для надання БВПД було видано головному спеціалісту відділу представництва Марії Бистрицькій.

Нагадаємо особа, яка постраждала від домашнього насильства – особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі. Кривдник – особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі.
Обмежувальний припис стосовно кривдника – встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов`язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.
Жінка перебувала до листопада 2017 року у шлюбі з Костянтином Романієм, мають спільну доньку Олександру. Однією з підстав розірвання шлюбу стало вчинення домашнього насильства, що проявлялось у постійних конфліктах та суперечках. У вересні цього року Костянтин Романій перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, намагався забрати з дитячого садка свою малолітню доньку Олександру. Вихователь чинила опір, проте він силоміць намагався посадити дитину до автомобіля таксі.
Фахівчиня центру проаналізувала обставини справи та підготувала до Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області заяву про видачу обмежувального припису, в якій просила суд відповідно до статті 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» застосувати відносно кривдника обмежувальний припис у вигляді обмеження спілкування, заборони наближатися, розшукувати та контактувати з Катериною Романій та її неповнолітніми дітьми.
Завдяки професійному захисту фахівчині Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД Марії Бистрицькій Новоград-Волинський міськрайонний суду Житомирської області ухвалив рішення про задоволення заяви Катерини Романій в своїх інтересах та інтересах неповнолітніх дітей про застосування обмежувального припису.
Тож, Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області видав обмежувальний припис терміном 3 (три) місяці, яким обмежив спілкування Костянтина Романія з неповнолітніми дітьми; заборонив наближалися на відстань до 100 метрів до місця проживання; до дитячого садка; до місця роботи; заборонив особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалих осіб, якщо вони за власним бажанням перебувають у місці, невідомому кривднику та переслідувати їх.
Таким чином, завдяки законодавчим змінам, які набули чинності 07 січня 2018, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу та захистити порушені права у суді.

{module Нов.-Волинський МЦ}