назад

Домашнє насильство – злочин, а не сімейні справи

248-1Реалізація заходів щодо попередження насильства – один із напрямів державної політики. У листопаді 2018 року на базі Кіцманського районного сектору філії Державної установи “Центр пробації” у Чернівецькій області відбулась зустріч-бесіда на тему «Причини та наслідки насильства».

«Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь, – зауважила начальник Кіцманського бюро правової допомоги Анжела Косинська. – Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні».

У разі вчинення будь-якого виду домашнього насильства постраждалі мають право звернутися із відповідною заявою як до органів поліції за місцем свого проживання (перебування), так і до сільських і селищних рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів (якщо постраждалі — діти), установ охорони здоров’я.

Під час заходу відбулась дискусія. На думку присутніх, серед основних причин, які призводять до домашнього насильства, варто виділити такі: неготовність молодих людей до нормальних подружніх взаємовідносин та неготовність до відповідального батьківства, гендерні стереотипи, притаманні нашому суспільству (приміром, «б’є – значить любить»), матеріальна залежність жінок від своїх чоловіків-тиранів, безкарність таких чоловіків, шкідливі звички (алкоголізм, наркоманія), складна економічна ситуація в країні, безробіття, бідність тощо.

«Постраждалі мають право одразу або в подальшому звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. До того ж постраждалі мають право користуватися послугами адвокатів, яких оплачує держава. За подання таких заяв до суду — судовий збір не сплачується», – наголосила фахівець системи безоплатної правової допомоги наприкінці зустрічі.

Контактна інформація! До фахівців Кіцманського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83, тел. (0 3736) 2-10-38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово)