назад

Обмін досвідом з колегами з Молдови щодо використання «Електронного суду» юристами системи безоплатної правової допомоги

mold.kolegi 1З 12 по 14 вересня 2017 року за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» у м. Одесі відбувся робочий візит Голови та представників Вищої ради магістратури, суддів Республіки Молдова.

Метою візиту було вивчення досвіду судів України та суміжних інституцій у впровадженні новітніх інформаційних технологій для підвищення прозорості та ефективності, оптимізації бюджетних витрат, забезпечення обміну даними між судовою владою та іншими органами державної влади.

Оскільки саме Одеський регіон є пілотним у запровадженні проекту «Електронний суд», 14 вересня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина презентувала делегатам використання системи «Електронний суд» юристами Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Серед гостей заходу були:

  • Віктор Міку, голова Вищої ради магістратури Молдови (ВМР)
  • Дорел Мустеата, член Вищої ради магістратури
  • Євген Лупусор, адміністратор, ІТ-компанія «Софт Техніка»
  • Александру Месінеану, адміністратор інформаційних систем, Центр спеціальних телекомунікацій
  • Діана Прокоп – начальник відділу законодавства та юриспруденції, Агенція з судового адміністрування, Міністерство юстиції
  • Вікторія Паланчук, начальник відділу судового адміністрування та інформаційних систем, Агенція з судового адміністрування, Міністерство юстиції
  • Крістіна Малай, директор проекту (USAID) «Відкрите правосуддя»
  • Міхай Гросу, експерт проекту (USAID) «Відкрите правосуддя»
  • Сергій Сученко, головний спеціаліст проекту реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» (USAID)
  • Володимир Куценко, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області
mold.kolegi 1

««Електронний суд» забезпечує оперативний обмін інформацією в електронному вигляді між судами, учасниками судового процесу, іншими державними установами. Юристи місцевих центрів за допомогою системи подають позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, клопотання, що дозволяє ефективно використовувати робочий час та зберегти зокрема транспортні та поштові витрати»,- зазначила Світлана Клішина.

В ході зустрічі Віктор Міку вручив керівнику Регіонального центру Світлані Клішиній відзнаку Вищої ради магістратури Молдови.

mold.kolegi 6

Спеціалісти місцевого центру наглядно продемонстрували процедуру подачі позовної заяви до суду, розповіли про зручність та переваги «Електронного суду», проте зауважили, що деколи трапляються складнощі в завантаженні документів отже на даний час проект працює в пілотному режими та потребує певного доопрацювання.

mold.kolegi 8

mold.kolegi 7

mold.kolegi 5

mold.kolegi 4

Нагадаємо, що 6 квітня 2017 року між Вищою радою правосуддя України та Вищою радою магістратури Республіки Молдова була підписана Угода про співробітництво.