назад

Співпраця з Сумським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

SuM 170913 5113 вересня начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій КАЧАНОВ взяв участь в тренінгу для прийомних батьків та батьків-вихователів. Серед багаточисельних питань тренінгу, висвітлювалось питання

«Захист прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування».

Спеціалістом центру наголошувалось, що проблема соціального сирітства – не є новою проблемою для світового суспільства і відома з давніх часів. Кожне суспільство вирішує її згідно зі своїми традиціями та можливостями. Але в усіх випадках соціальне сирітство, в першу чергу, – це порушення прав дітей на сімейне виховання з боку самих батьків, яке призводить до надзвичайного негативного психологічного стану дітей, різних порушень в їх розвитку. Доля соціальних сиріт дуже нелегка, проблемна, часто обтяжена, як біологічною спадковістю, так і неналежним їх вихованням та розвитком. Ось чому перед соціальними службами, навчальними та лікувальними закладами, органами місцевого самоврядування стоїть завдання якомога ефективніше працювати на профілактику соціального сирітства, особливо звертати увагу на раннє виявлення асоціальної поведінки батьків, коли ще є можливість змінити ситуацію на краще.

Доля дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вирішується органами опіки та піклування при місцевих органах виконавчої влади. Опіку над такими дітьми, згідно з Конституцією України, бере на себе держава. Крім того, спостерігається тенденція до зростання кількості дітей, котрі не визнані законом як такі, що позбавлені батьківського піклування, але фактично вони можуть вважатися сиротами, оскільки батьки з певних причин не виконують свої обов’язки. Це діти з асоціальних родин, “діти вулиці ”, жебраки тощо. Дітей, які при живих батьках не мають необхідної опіки та виховання в сім’ях, незалежно від офіційно визнаного статусу, можна розглядати як соціальних сиріт, фактично позбавлених батьківського піклування. Останній тип сирітства стає дуже поширеним в Україні. Законодавство України гарантує цілу низку пільг і допомоги дітям сиротам та дітям, позбавленим батьківської опіки.

Також в ході тренінгу надавались консультативні відповіді на турбуючи питання батьків-вихователів, що стосуються місця реєстрації дітей та зміни прізвища дитини позбавленої батьківського піклування.

Також, в ході проведення зустрічі, Андрієм КАЧАНОВИМ презентовано роботу Сумського місцевого центру та надано інформацію щодо підстав надання як первинної, так і вторинної безоплатної правової допомоги населенню.

Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Суми, вул. Покровська, б. 9/1 (вхід навпроти кінотеатру «Космос»). тел. 066 77 13 261, 098 38 06 938, 0542 66 51 08.