назад

Правова допомога жителям села, що постраждали від перенапруги електромережі

SUM 170913 9113 вересня головний спеціаліст Краснопільського бюро правової допомоги Володимир ПИЛИПЕЦЬ здійснив виїзний прийом громадян в селі В. Бобрик Краснопільського району Сумської області. В сільській раді на прийом звернулося 10 жителів села, в яких в період з 06.09 по 07.09.2017 р. одночасно вийшли з ладу електроприлади, які були підключені до електромережі у зв’язку зі збоєм напруги в електромережі,

до якої підключені споживачі, внаслідок чого пошкоджені побутові електроприлади.

Спеціалістом бюро роз’яснено: «Відповідно до Правил користування електричною енергією для населення, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357 (далі – Правила) електропостачальник  має свої зобов’язання перед споживачем та  відповідно до п. 43 несе відповідальність за шкоду, заподіяну побутовому споживачу або його майну, в розмірі й порядку, визначених відповідно до законодавства». Так, відповідно до п. 45 Правил у разі відпуску побутовому споживачу електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі, енергопостачальник несе відповідальність і сплачує 25 відсотків вартості такої енергії.

SUM 170913 92

Свої особливості має порядок оформлення претензій, передбачений п. 49-54 Правил. Так, у разі порушення енергопостачальником умов договору побутовий споживач викликає представника енергопостачальника для складання та підписання акта-претензії побутового споживача, в якому зазначаються терміни, види, відхилення показників з надання послуг тощо. Далі, акт-претензія складається побутовим споживачем та представником енергопостачальника і скріплюється їхніми підписами.

Відзначимо, якщо від перепаду напруги постраждало кілька споживачів, слід подати колективне позовну заяву. Такий документ збільшить шанси споживачів на відшкодування шкоди, так як буде простіше зібрати докази провини компанії-постачальника послуги.

З питань надання правової допомоги населенню потрібно звертатися до Сумського місцевого центру з надання БВПД або до Краснопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 42400 Сумська обл. смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2, тел. (05459) 7 11 24.