назад

Обмін досвідом – запорука успіху

SuR 181025 01Фахівці системи безоплатної правової допомоги працюють в усіх регіонах нашої держави, забезпечуючи рівний доступ громадян до правосуддя та захист прав кожного українця. Обмін досвідом, кращими практиками, успішним партнерством та інноваційними підходами у роботі забезпечують розвиток системи, що, у свою чергу, впливає на якість надання правової допомоги громадянам. Прикладом успішної співпраці є взаємодія Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумської, Херсонської, Закарпатської областей. Зокрема, 23 жовтня з дводенним робочим візитом Сумщину відвідали директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець, представники Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області – директор Марина Єлисєєва та начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Світлана Ребриста.

Першочергово колеги відвідали Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області. Його очільниця Олена Демченко ознайомила гостей з діяльністю кожного з відділів, розповіла, які успіхи у роботі мають працівники центру.

SuR 181025 02 SuR 181025 06
SuR 181025 07 SuR 181025 05

Особливо зацікавило присутніх функціонування контактного центру, юристи якого щоденно приймають дзвінки за єдиним номером безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 з усієї України. Начальник відділу Олексій Рибалка поінформував, як саме здійснюється обробка дзвінків, ознайомив з тим, з яких областей найчастіше телефонують клієнти та які юридичні питання їх найбільше турбують.

SuR 181025 03 SuR 181025 04

Ведення архіву, моніторингу діяльності місцевих центрів, співпраця з адвокатами – ці та інші важливі робочі питання обговорили під час візиту до Регіонального центру.

SuR 181025 08 SuR 181025 09

 

SuR 181025 10«Ми працюємо в команді, тому обмін досвідом для нас дуже важливий. Система безоплатної правової допомоги не стоїть на місці, вона розвивається, а її фахівці завжди діляться своїми успішними практиками. Упевнена, що під час даного робочого візиту наші колеги зможуть послуговуватись позитивним досвідом правників Сумщини», – зазначила директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

SuR 181025 11Далі колеги відвідали Сумський місцевий центр з надання БВПД. Його очільниця Валентина Трошечко презентувала діяльність центру, розповіла про основні успішні напрямки роботи, зокрема такі як школа параюритсів, що полягає у навчанні активних громадян та представників органів місцевого самоврядування.

SuR 181025 13Також ознайомлено з успішними справами захисту прав громадян, плідною співпрацею з адвокатами, численними громадськими організаціями, головами об’єднаних територіальних громад.

SuR 181025 15Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла, як відбувається взаємодія з судами, правозахисними інституціями області, зупинилася на розгляді актуальних питань роботи відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

SuR 181025 12Начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Світлана Ребриста відмітила позитивну ініціативу сумських колег у створенні дитячих куточків у центрах та бюро правової допомоги і наголосила на плідній співпраці із колегою Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталією Поставською.

SuR 181025 14По тому гості мали змогу відвідати Охтирський місцевий центр з надання БВПД та один із його структурних підрозділів – Тростянецьке бюро правової допомоги. SuR 181025 18Керівниця центру Тамара Козир ознайомила гостей з організацією роботи місцевого центру та його відділами. Якщо аналізувати роботу центру, то перше, на що звертають увагу відвідувачі, так це на розміщення інформаційних матеріалів у залі очікування та якість надання консультацій, фаховість правників, ввічливість. Тому відділ правової інформації  та консультацій є візитівкою центру правової допомоги.

SuR 181025 20Заступник директора Микола Кравченко розповів про приклади звернень громадян, ведення та зберігання справ клієнтів, забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту. Також головний спеціаліст відділу представництва Валерій Грабар поділився успішними практиками представництва інтересів осіб у судах та власними напрацюваннями, які використовує для зручності у роботі.

SuR 181025 17Крім того, директори центрів обмінялися методико-консультативною роботою та кращими напрацюваннями, а також вироблено спільне бачення проведення правопросвітницьких заходів, розвитку сайтів та інших питань співпраці.

Також колеги з інших областей мали змогу бути присутніми на одному із правопросвітницьких заходів і пересвідчитися у тому, що розширенню правових знань, дослідницьких навичок вихованців дослідницько-експериментального напряму закладу позашкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти старших класів, формуванню високої відповідальності перед суспільством і державою, виховуванню їх у дусі дотримання права і моралі сприяє налагодження співпраці з Охтирським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

SuR 181025 19Здобуття учнівською молоддю правових знань на практиці і розуміння обов’язків розширює можливості їх самореалізації. Розвиток правової та професійної компетентності вихованців ліг в основу спільних заходів фахівців Охтирського місцевого центру з надання БВПД, педагогів Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді (ОМЦПО МАН) та Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3.

SuR 181025 21Пріоритетним напрямком співпраці є правоосвітня та правовиховна  робота з педагогами та вихованцями напряму, залучення дітей та учнівської молоді до науково-дослідницької діяльності у галузі права. «Установи співпрацюють з 2015 року, напрацювали значний методичний матеріал з питань організації пошуково-дослідницької, правоосвітницької, правовиховної роботи з учнівською молоддю міста, вихованцями гуртків позашкільного центру. У тому числі, і через таку методичну технологію як проектна діяльність», – такими словами розпочала наукову конференцію методист ОМЦПО МАН Ольга Литовченко.

SuR 181025 23Співпраця Охтирського місцевого центру з надання БВПД та Малої академії наук учнівської молоді триває більше трьох років. За роки співпраці реалізовано низку правовиховних проектів, а саме: довготривалий проект «Закон – понад усе», короткотривалі проекти «Правова орбіта» у рамках літної школи правознавства, «Розуміємо права дітей», проект для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку «Від малої дитини – до громадянина України». Тамара Козир зазначила, що цього року Охтирський центр з надання БВПД та ОМЦПО-МАН взяли участь у конкурсі «Кращі практики молодіжної роботи 2018», де методологічна форма співпраці ввійшла до 10-ки кращих практик в Україні.

Під час наукової конференції вихованці ОМЦПО-МАН представили свої наукові роботи. Крім того, вихованка презентувала написану роботу, у якій досліджує етапи становлення безоплатної правової допомоги.

SuR 181025 22Тож, робочий візит на Сумщину та ознайомлення з діяльністю центрів та бюро правової допомоги дав змогу фахівцям обмінятися досвідом, запозичити успішні практики та сприяти виробленню спільного бачення розвитку правової допомоги в Україні.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.