назад

Об’єднання зусиль державних органів та громадських організацій по забезпеченню конституційних прав затриманих осіб

1

21 квітня 2017 року в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбулася зустріч працівників системи БВПД на чолі з директором Василем Овдіюком із представниками громадської організації «Кримська діаспора Рівненщини» у рамках реалізації проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який здійснюється за підтримки Європейського Союзу, в межах проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив», що співадмініструється РОГО «Комітет виборців України». 

В ході зустрічі керівник «Кримської діаспори Рівненщини» Ельвіра Шиліна розповіла про мету та завдання проекту та презентувала попередні результати опитування жителів Рівненської області щодо обізнаності зі своїми правами при затриманні та про право на безоплатну правову допомогу. Зазначила, що результати цього опитування показали низький рівень поінформованості серед громадян про їх права при затриманні про право на адвоката з моменту затримання. Як і раніше, спостерігаються випадки, коли органи, які здійснюють затримання, не сповіщають про нього Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, і що досі використовуються різні прийоми, аби уникнути обов’язкового залучення адвоката.

2

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк розповів про механізм інформування центру про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Наголосив, що про випадки неповідомлення або невчасного повідомлення про затримання центр щомісяця інформує Головне управління поліції у Рівненській області. Також центром проводяться спільні заходи із працівниками поліції та прокуратури, здійснюється відповідна правопросвітницька робота серед населення Рівненщини з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги.

5

За результатами зустрічі між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області та громадською організацією «Кримська діаспора Рівненщини» досягнуто домовленості про проведення спільних просвітницьких заходів серед жителів Рівненщини спрямованих на підвищення рівня обізнаності громадян про свої права при затримання та про право на безоплатну правову допомогу.

4