назад

Об’єднуємо зусилля у сфері протидії торгівлі людьми, експлуатації та гендерно зумовленому насильству

Об’єднуємо зусилля у сфері протидії торгівлі людьми, експлуатації та гендерно зумовленому насильству – в Миколаєві відбувся тренінг, під час якого зокрема йшлося про виявлення та перенаправлення постраждалих. Серед учасників – працівники системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини, представники правоохоронних органів, департаменту соціального захисту населення та громадських організацій.

З початком повномасштабного вторгнення ризик потрапити в ситуацію торгівлі людьми підвищився, насамперед це пов’язано з матеріальним становищем громадян, особливо з числа переміщених осіб, адже через воєнні дії вони втратили житло та заробіток. Люди мають знання, професійну освіту, кар’єрні досягнення, втім за умов переїзду на нове місце, особливо в інших країнах, можуть погоджуватися на ризиковані пропозиції і, як наслідок, постраждати від експлуатації чи насильства. Тому одним з ключових завдань є озброїти громадян знаннями про суть та масштаб цих явищ, як їх уникнути та куди звертатися постраждалим у разі потрапляння в ситуацію торгівлі чи насильства.

Тож аби применшити ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, щонайменше треба дотримуватися наступних правил поведінки:

  • Надавайте документи лише офіційним особам. Зробіть та збережіть копії найважливіших документів, у тому числі електронні.
  • Приймайте допомогу лише від перевірених людей та організацій, що мають підтверджуючі документи.
  • Не віддавайте нікому мобільний телефон чи інші засоби зв’язку. Будьте обачними та обережними при спілкуванні з незнайомцями.
  • Дізнайтеся, куди їдете, та повідомте про поїздку рідним чи друзям. Не сідайте в авто до незнайомих чи підозрілих людей. Вишліть рідним чи друзям номер транспортного засобу, яким пересуваєтеся.
  • Підтримуйте постійний зв’язок із рідними, друзями, колегами. Повідомляйте про будь-які зміни свого маршруту, місця проживання чи роботи. Домовтеся з ними про кодове слово або фразу, які повідомлять, що ви в небезпеці.

Окремо обговорили питання взаємодії партнерів в напрямі допомоги постраждалим.

«Люди, які постраждали від експлуатації чи насильства зазвичай потребують підтримки в різних сферах життя. Це може бути допомога в пошуку житла, роботи чи лікуванні, звісно ж, багато питань може бути і з юридичної сфери. Тому дуже важливо підходити до допомоги постраждалим комплексно, зокрема спрямовувати людину до конкретних фахівців, що можуть надати необхідну допомогу», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Нагадаємо, що отримати безоплатну правову допомогу можна дистанційно, а саме:

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 Довідково. Тренінг організовано Миколаївським фондом «Любисток» у партнерстві з ГО «Херсонський обласний центр «Успішна жінка» в рамках проєкту «Забезпечення комплексного реагування з метою захисту осіб, постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи ґендерно зумовленого насильства у Херсонській та Миколаївській областях» за підтримки Міжнародної організації з міграції (IOM)

Заходи проєкту спрямовані на комплексне втілення наступних компонентів серед визначених груп населення:

–        надання загальної та спеціалізованої допомоги найбільш вразливим особам на територіях Херсонської і Миколаївської областей, а саме в деокупованих громадах;

–        організація та проведення превентивної роботи з протидії торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно-зумовленого насильства;

–        посилення спроможності неспеціалізованих гуманітарних партнерів виявляти та перенаправляти за допомогою постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно-зумовленого насильства.