назад

Про психологічні причини та юридичні наслідки «ПВК Редан» розповіли юристи системи БПД на Першому міському радіо

Нещодавно в просторах Інтернету з’явилась інформація про так звану ПВК «Редан» – агресивну молодіжну субкультуру, яка під виглядом флешмобу збурює підлітків до масових бійок. Відомо, що рух “ПВК Редан” походить з сусідньої держави-агресора, де підлітки влаштовували заворушення в торгових центрах.

Специфікою цього угруповання є те, що його члени одягають чорний одяг із зображенням павуків і використовують специфічний сленг. Вони називають себе “павучками” і виступають проти футбольних фанатів, мігрантів, національних меншин і т.д.

Про психологічні причини та юридичні наслідки ПВК «Редан», чому підлітки вступають у такі неформальні організації та що робити батькам – говорили з юристом Одеського місцевого центру з надання БВПД Миколою Крутієм разом з психологом громадського руху «Віра, Надія, Любов» Микитою Перміковим в ефірі Перший міський.Одеса

Підлітковий вік – період становлення особистості. Батькам слід бути дуже уважними до своїх дітей, адже впродовж цього періоду модель поведінки, емоційний стан і навіть риси характеру дитини можуть змінюватися та не один раз. У цей період центральне місце в житті підлітків займає спілкування з товаришами-однолітками. Якщо подивитися на події сьогодення, через війну багато дітей залишилося без друзів, оскільки більшість з них або виїхали за кордон, або просто втрачено з ними зв’язок. Як і в дорослих, у підлітків зникло попереднє життя. Але на відміну від дорослих, у дітей психіка менш стабільна до тих подій, які зараз відбуваються. Тому в пошуках знайти близького друга через брак належної уваги батьків, вони вступають у різноманітні угруповання, не усвідомлюючи про наслідки», – зазначив психолог Микита Перміков.

Юрист Микола Крутій розповів про юридичні аспекти та наслідки цієї субкультури.

Діяльність «ПВК Редан» може підпадати під дію як Кримінального кодексу України (злочинна організація), так і Кодексу України про адміністративні правопорушення. Щоб дану субкультуру можна було вважати злочинною організацією, а її діяльність підпадала під дію Кримінального кодексу України, вона повинна мати певні особливості, зокрема чітку ієрархічну структуру (організатор, виконавці, підбурювачі, пособники), членам якої є 5 та більше осіб, де кожному відводиться своя роль та обов’язки з метою вчинення злочинів. Якщо говорити про адміністративні правопорушення, то їх дії повинні полягати в нецензурній лайці в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян (хуліганство), що карається накладенням штрафу, громадськими роботами, виправними роботами або адміністративним арештом», – розповів Микола Крутій.

Детальніше дивіться у відео: