назад
30.08.22

Об’єднуємо зусилля задля захисту прав внутрішньопереміщених осіб на Полтавщині

З початком війни в Україні  знову збільшилася така категорія осіб як внутрішньопереміщені особи, які окрім фінансової, психологічної допомоги також потребують і вирішення правових питань

Полтавщина  стала місцем для порятунку десятків тисяч українців, які знайшли прихистком у нашій області.    Збільшення кількості переселенців в області безумовно зумовлює і збільшення звернень цієї категорії до системи БПД.

30 серпня, у Регіональному центрі з надання БВПД у Полтавській області,  відбулася зустріч представників  Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє»  та системи БПД області.

Зустріч мала меті консолідувати  зусилля задля  ефективної співпраці та правової підтримки  внутрішньо переміщених осіб, насамперед  надання безоплатної правової допомоги у місцях компактного проживання переселенців.

Представник ВБФ «Горєніє» – правовий консультант В’ячеслав Кущинський поінформував про діяльність фонду, зазначивши, що основною їхньою метою є надання первинної правової допомоги ВПО.

«Представники фонду проводять консультування вимушених переселенців у місцях їх компактного поселення: школах, гуртожитках, дитсадках тощо. Чимало переселенців потребують і надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Об’єднання зусиль системи БПД та нашого фонду   будуть корисні як особам, які потребують правової допомоги,  так і їх надавачам такої допомоги» –  повідомив він.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД  у Полтавській області  Ігор Клименко розповів, що в області працюють 3 місцеві центри з надання БВПД та 27  бюро правової допомоги, що дозволяє отримати безоплатну правову допомогу навіть у найвіддаленіших куточках області.

«Юристи системи БПД  надають правову допомогу внутрішньо переміщеним особам ще з 2014 року. Згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» всі ВПО,  окрім отримання безоплатної  первинної правової допомоги. що полягає у  надання юридичних консультацій та отримання правової інформації, а на вторинну правову допомогу, а саме: мають право на представництво інтересів у судах, перед органами влади, тощо за рахунок держави  та складання документів процесуального характеру» – зазначив Ігор Клименко.

Сторони домовилися про проведення спільних виїздів  задля надання правової допомоги внутрішньопереміщеним особам.