назад
21.05.18

Одеський «PRAVOKATOR» особливу увагу приділятиме правовій допомозі кримчанам

21.05.2018  pravokator Odessa (5)Правовий клуб «PRAVOKATOR», який сьогодні відкрився в Одесі, обслуговуватиме кілька областей та велику увагу приділятиме захисту прав кримчан, які наразі перебувають у статусі внутрішньо переміщених осіб. Про це йшлося під час офіційного відкриття за участі Міністра юстиції України Павло Петренка, Надзвичайного та Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука, Виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Олександра Сушка та директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка.

Як наголосив Павло Петренко, згаданий проект під час війни навряд чи став би реальністю без допомоги партнерів. «Разом із друзями та партнерами з Посольства Канади, Посольства США, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародного фонду «Відродження» ми переходимо на якісно новий рівень надання правових послуг, забезпечення правової обізнаності та посилення інституційної спроможності громад», зауважив він.

За словами міністра, вже до кінця року правові клуби нового формату запрацюють також у Львові та Києві.

21.05.2018  pravokator Odessa (4)

Посол Канади в Україні Роман Ващук зауважив, що система БПД в України постійно розширюється і набуває нової якості.

«Те, що було мрією кілька років тому, вже стало реальністю. Сотні тисяч українців у пунктах надання безоплатної правової допомоги отримують захист. Ці зміни стають частиною великої якісної зміни в системі юстиції, свідками якої є ми», наголосив Роман Ващук.

На його переконання, завдяки відкриттю цього клубу, жителі південних регіонів України отримають кращий доступ до якісної первинної і вторинної правової допомоги. А спеціалісти майданчик, де зможуть обговорювати питання об’єднання зусилля для захисту прав громадян.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Олександра Сушка, доступ до правосуддя є необхідною умовою відкритого суспільства.

«Наша програма «Права людини і правосуддя» вже протягом багатьох років крок за кроком допомагає державі будувати систему взаємодії з громадянами у сфері правосуддя, в якій кожен має рівний доступ до правової допомоги. А створивши мережу правових клубів «PRAVOKATOR» Міністерство юстиції спільно з громадянським суспільством закладає нову якість діалогу між державою та громадянами, яка найбільшою мірою відповідає і запитам самих громадян, і найкращим міжнародним практикам», підкреслив він.

Директор КЦ Олексій Бонюк поінформував, що мережа правових клубів «PRAVOKATOR» незабаром покриватиме 5 регіонів і кожен з них обслуговуватиме по кілька областей. Наразі відкриті та працюють 3 клуби у Дніпрі, Харкові та Одесі, які обслуговують 12 областей України.

21.05.2018  pravokator Odessa (2)

«Діяльність Одеського клубу буде розповсюджуватись на Вінницьку область, Миколаївську, Херсонську та надаватиме правову допомогу великій кількості людей, які є внутрішньо переміщеними з Криму. Зараз ми проводимо активності з підготовки громадських радників. Це звичайні люди, яким ми даємо прикладні знання і вони зможуть ними користуватись у повсякденному житті.

21.05.2018  pravokator Odessa (8)

Всі зусилля ми спрямовуємо на те, щоб право стало звичайним інструментом, яке застосовується в повсякденному житті не тільки юристами, а й звичайними громадянами», – наголосив Бонюк.

21.05.2018  pravokator Odessa (6)

Він також поінформував, що «PRAVOKATOR» напрацював дуже широку палітру заходів і активностей, до яких можна долучатись всім зацікавленим. Наразі триває системне навчання комунікативним навичкам, які дуже потрібні в роботі юриста.

«Цьому не вчать у вузах, не вчать управлінню емоціями, як спілкуватись з вразливими категоріями клієнтів», розповів директор КЦ, додавши, що найближчим часом в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» планується залучити представників громадянського суспільства для широкого стратегування та проведення «революції правосвідомості громадян», аби вони почали застосовувати право у повсякденному житті.

21.05.2018  pravokator Odessa (3)

Як зазначалось під час заходу, Міністерство юстиції та Координаційний центр найближчим часом робитимуть акцент на розвитку правової спроможності громад.

За словами Бонюка, система БПД має поступово переорієнтовуватись з допомоги окремій особі на допомогу громаді, аби остання була спроможною самостійно надавати її.

21.05.2018  pravokator Odessa (7)

Олексій Бонюк висловив сподівання, що за підтримки партнерів вже цього року може з’явитись пілот щодо створення незалежного провайдера саме в громаді. Крім того, він анонсував підписання меморандуму про співпрацю між КЦ та новообраним Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою.

21.05.2018  pravokator Odessa (9)


Нагадаємо, у Дніпрі наприкінці березня почав працювати перший клуб «PRAVOKATOR», де вже проведено 6 заходів, у яких взяли участь 139 осіб. З минулого тижня правовий клуб запрацював у Харкові.

«PRAVOKATOR» об’єднує фахівців системи безоплатної правової допомоги, адвокатів, суддів, прокурорів, систему юстиції, ІТ-юристів, представників інших правничих професій, стартаперів, місцеву владу та громадянське суспільство, у тому числі неурядові громадські організації.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter