назад

Завдяки фахівцю Котелевського бюро правової допомоги у суді визнано власність на нерухоме майно

priobretenie prava sobstvennosti po davnosti vladeniya praktika VHSU

До Котелевського бюро правової допомоги звернулися сестри П. та К. з питанням стосовно визнання права власності на житловий будинок та земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті матері.

За результатами розгляду письмових звернень громадян про надання їм безоплатної вторинної правової допомоги з вищезазначеного питання, наказом в.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено начальника відділу «Котелевське бюро правової допомоги» Ольгу Саєнко на здійснення представництва інтересів осіб в суді.

           Клієнти повідомили, що їх мати прийняла в свій час спадщину свого чоловіка за фактом спільного проживання за однією адресою, але за життя право власності на нерухоме майно не зареєструвала. Звернувшись до Котелевської державної нотаріальної контори, сестри дізнались, що державний нотаріус позбавлений можливості видати свідоцтва про право на спадщину за законом, адже не подано документів необхідних для вчинення нотаріальниї дій, а саме: правовстановлюючий документ на житловий будинок та витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

           Згідно ч. 3 ст. 1296 Цивільного кодексу України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємців права на спадщину.

           Тому працівник бюро, представляючи інтереси клієнтів, звернулася до відповідної сільської ради, ЦНАП, відділу ДРАЦС, відділу у Котелевському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області для отримання доказів по справі та подала позовну заяву до Котелевського районного суду.

Відповідно дост. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Посилаючись на інструкцію про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджену заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, яка передбачала обов’язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п. 4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах ( п. 20 Інструкції). Тобто, записи в погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади, що підтверджують право приватної власності.

В суді було доведено право власності на житловий будинок загальною площею 95,7 кв.м., реєстрація якого не проводилася, по записах погосподарських книг про домоволодіння, яке відносилось до робочого двору, головою якого був батько клієнток.

Також, враховуючи ст. 22, 40, 81 Земельного кодексу України, Закон України «Про Державний земельний кадастр», постанову КМУ від 02.04.2002 року № 449, фахівцю системи БВПД вдалось довести і право власності на земельні ділянки площею 0,83 га, які надані для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства.

            Рішенням Котелевського районного суду Полтавської області позовні вимоги громадян П. та К. задоволено повністю в рівних частках.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу  громадяни можуть звернувшись до Котелевського бюро правової допомоги за адресою: селище Котельва, вулиця Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.