назад

Одеським студентам презентували Програму відновлення для неповнолітніх, підозрюваних у вчиненні злочину

sukm 101 березня 2019 року студентам НУ «Одеська юридична академія» презентували пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». У зустрічі зі студентами під головуванням Першого заступника Міністра юстиції Олени Сукманової взяли участь всі представники-реалізатори пілотного проекту допомоги неповнолітнім, серед яких була присутня директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина.

Пілотний проект реалізовуватиметься на базі системи надання безоплатної правової допомоги та на першому етапі впроваджується в Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

Проект передбачає для дітей, які вперше вчинили злочин легкої або середньої тяжкості, пройти через програму відновлення та бути звільненими від кримінальної відповідальності.

Головна мета – дати шанс дитині уникнути покарання і не йти далі по життю із тавром судимості, відновити соціальні зв’язки.

«Одним із ключових завдань Міністерства юстиції є захист прав дітей, зокрема впровадження ефективного правосуддя щодо неповнолітніх. Для цього ми прийняли рішення запустити проект, який би активізував роботу з профілактики правопорушень і який би об’єднав навколо цього всі профільні органи», – зазначила Олена Сукманова.

sukm 4

sukm 2

sukm 5

sukm 3

sukm 1

Ключові ролі в реалізації проекту мають адвокати-медіатори системи безоплатної правової допомоги, представники прокуратури, органів з питань пробації, соціальних служб та громадських організацій. Координатор проекту в Одеській області є директор Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина.

У рамках ініціативи прокурор зможе запропонувати неповнолітньому, який вперше обвинувачується у вчиненні неважкого злочину, пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката-медіатора системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника.

Довідково

21 січня 2019 року Генеральний прокурор України Юрій Луценко та Міністр юстиції України Павло Петренко підписали спільний наказ Мін’юсту та ГПУ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Умовами для використання Програми є: наявність потерпілої сторони; вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.