назад

Одеситів вчили вирішувати конфлікти за допомогою медіації

mediaciya platformaВ Одесі представники правничої спільноти, HR менеджери, психологи, представників IT-сфери, ЗМІ та інших установ мали можливість навчитись вирішувати спори у позасудовому порядку. Ініціатором та організатором відкритої лекції «Медіація: Airbag для сторін конфлікту» виступила «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційної платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ).

Як зазначалось під час заходу, громадяни України традиційно звертаються до суду, аби за них ухвалили рішення, вирішили конфлікт чи спір. Водночас сьогодні судовий метод вирішення спору – це дорого, емоційно виснажливо, та й не кожен конфлікт потребує вирішення в суді.

«Сьогодні медіація в Україні не набула широкого поширення, хоча є одним із альтернативних методів ефективного вирішення спорів», – зазначила очільниця Одеської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи Ірина Бондаренко.

1

Спікер лекції Наталя Крестовська – доктор юридичних наук, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету – розповіла про історію та практики медіації в Україні, можливі сценарії інтеграції медіації у судову систему та перспективи її законодавчого врегулювання.

«Рішення проблеми має іти саме від тих, хто безпосередньо задіяний у конфлікті, а не від третьої сторони, яка обмежена законом», – зазначила Наталя Крестовська, наголошуючи на необхідності сторін конфлікту брати безпосередньо на себе відповідальність за прийняття рішень. Під час заходу учасників найбільше цікавило, яким чином медіатор може конкурувати з адвокатом, які спори не варто вирішувати, застосовуючи медіацію, чи тотожна роль медіатора до роботи психолога.

3

Усі бажаючі мали можливість взяти участь у практичному застосуванні медіації під час вирішення конфлікту та попрактикуватись у виголошенні вступного слова медіатора, створенні умов для діалогу сторін, пошуку варіантів вирішення конфлікту тощо. Практикум проходив у форматі «акваріум», коли сторони конфлікту були в імпровізованому кабінеті медіатора, а інші учасники заходу після кожного етапу медіації обговорювали його спільно з медіатором.

Переглянути відео можна на YouTube каналі системи безоплатної правової допомоги за посиланням:

https://youtu.be/Ihry3PaiK-I

Довідково
Наталя Крестовська – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету, медіатор, член Правління Громадської спілки “Українська академія медіації”, почесний член Громадської організації «Національна асоціація медіаторів України».

Медіація (англ. mediation – посередництво) — вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі — медіатор не приймає рішення за них.