назад
22.09.15

«Одним з найважливіших завдань є об’єднання зусиль держави та адвокатури задля покращення якості правової допомоги» – круглий стіл в Івано-Франківську

 франківськ 218 вересня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги». Захід організовано за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Серед учасників заходу були голова ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, начальник відділу забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук, керівник відокремленого підрозділу ГО в Івано-Франківській області, член Ради адвокатів Івано-Франківської області Людмила Желізняк, адвокати-практики Івано-Франківської області, секретар ради адвокатів області, адвокат Ігор Тинів, директор Регіонального Центру з надання БВПД в області Михайло Євчук.

З вітальним слово перед учасниками круглого столу виступили Михайло Євчук та Людмила Желізняк, які наголосили на необхідності налагодження ефективної співпраці між Радою адвокатів Івано-Франківської області та системою безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час обговорення були висвітлені питання щодо проведення інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі БВПД та проведення 8 конкурсу адвокатів які залучаються до надання БВПД, організованого Міністерством юстиції України.

ІФ

Присутні зазначили про певні складнощі, що виникають у центрів у разі призначення адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальних провадженнях та надання правової допомоги засудженим (обвинуваченим)особам, відносно яких є вирок суду, але вони ще утримуються в СІЗО. Зокрема, з цього приводу висловила свою думку начальник відділу організації надання БВПД Оксана Міськів. Присутні прийшли до згоди, що через керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Івано-Франківській області необхідно довести до відома працівників СІЗО прохання щодо належного оформлення звернень за призначенням адвоката осіб, які утримуються в СІЗО. Такий крок сприятиме захисту їхніх прав.

ІФ 2

Дуже плідним виявилось обговорення необхідності об’єднання зусиль адвокатів та держави при вирішенні питань щодо внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс України. Начальник відділу забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги КЦ Олена Сінчук пояснила присутнім, що цей кодекс був прийнятий ще 11 липня 2003 року і зовсім не відповідає тим змінам у законодавстві, які відбулись пізніше, має протиріччя та невідповідності не тільки з Кримінальним процесуальним кодексом, але й з Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Крім того, як відмітила Людмила Желізняк, він суттєво порушує права засуджених при призначенні їм мір дисциплінарного стягнення. В таких випадках людина до 6 місяців може знаходитись в штрафній камері і на мати змоги звернутись до адвоката за захистом своїх прав щодо оскарження такого стягнення. Учасники прийшли к висновку щодо необхідності спільної роботи над проектом змін до Кримінально-виконавчого кодексу України. Від учасників круглого столу також надійшла пропозиція звернути увагу на цю проблему відповідного прокурора, який наглядає за законністю при відбуванні особою покарання.

франківськ железняк

Учасники круглого столу розглянули питання дотримання адвокатами системи БВПД правил адвокатської етики при наданні правової допомоги та доцільність Стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах. Про важливість розроблення стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах з посиланням на європейські стандарти якості правової допомоги виступила Оксана Осудар, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги.

Адвокат Ігор Тинів висловив думку щодо того, що професійні стандарти – це норма цивілізованого суспільства. У багатьох розвинутих країнах ці стандарти діють і нормально сприймаються професійними спільнотами. Там мають місце і зустрічі по обговоренню справ і самооцінка адвоката, при якій він оцінює роботу по справі в рамках спільного обговорення. Такі стандарти сприяють тільки поліпшенню захисту прав клієнтів. Крім того, у деяких країнах проводиться рейтинг адвокатів по спеціалізації, що також сприяє підвищенню професійного авторитету. На його думку, стандарти повинні бути в адвокатській професії, оскільки вони – критерій відліку. «Затверджуючи стандарти, держава сприяє певній боротьби сторін в процесі», – зазначив адвокат.

Учасники круглого столу також відмітили, що дуже спростило б життя і адвокатів, і працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги впровадежння електронного документообороту із судами.

ІФ 4

Обговорюючи питання надання БВПД малозахищеним верствам населення, представники громадських правозахисних організацій звернули увагу на необхідність розширення категорій осіб, які б мали право на отримання адвокатських послуг за рахунок держави.

Насамкінець заходу учасники дискусії дійшли до спільної думки, що одним з найважливіших завдань є об’єднання зусиль держави та адвокатури задля покращення якості правової допомоги вразливим категоріям населення, зокрема, таким як учасники АТО та члени їх сімей, та ін.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter