назад

Оформлення спадщини та видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя

222Прийняття спадщини і взагалі спадкування – це процедура, з якою колись в своєму житті зіштовхнеться кожний. При цьому важливо розуміти, що в цьому випадку не можна все пускати на самоплив та сподіватись, що за вас все зроблять інші.

       Порядок оформлення спадкових прав та видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя,  визначений главою 6 Цивільного кодексу України, главою 7,8 Закону України «Про нотаріат»  та главами 10, 11 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 22.02.2012 № 296/5.

       Відповідно до положень цивільного законодавства України право на спадкування здійснюється спадкоємцями шляхом прийняття спадщини або її неприйняття. Прийняття і відмова від прийняття спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

      Главою 8 Сімейного кодексу України визначено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

       При оформленні спадщини як за законом, так і за заповітом нотаріус у випадках, коли із документа, що посвідчує право власності, вбачається, що майно може бути спільною сумісною власністю подружжя, повинен з’ясувати, чи є у спадкодавця той з подружжя, який його пережив і який має право на 1/2 частку в спільному майні подружжя. За наявності другого з подружжя нотаріус видає йому свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя.

       У разі смерті одного з подружжя свідоцтво про право власності на частку в їх спільному майні видається нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя. Таке свідоцтво може бути видано на половину спільного майна.

       Свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з них видається нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

       Як вбачається зі змісту Вашого звернення земельна ділянка, для будівництва та обслуговування житлового будинку, належного Вам та Вашому померлому чоловіку на праві спільної сумісної власності подружжя, була приватизована після набуття права власності на житловий будинок.

        Приватизація – передача громадянам України у приватну власність земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства, будівництва житлового будинку і господарських будівель, садівництва, дачного і гаражного будівництва. Таким чином спадкування права на земельну ділянку буде здійснюватися на загальних підставах спадкоємцями, які прийняли спадщину.

       Після оформлення спадкових прав, видачі свідоцтва про власності на частку у спільному майні подружжя, які отримають відповідні свідоцтва, матимуть право розпоряджатися набутим майном на власний розсуд.

        Нотаріусу, який вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії. На вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус, який вчиняє нотаріальні дії, зобов’язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз’яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову. Нотаріальна дія або відмова у її вчиненні оскаржується до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні має особа, прав та інтересів якої стосуються така дія.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців установ системи БПД:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги –   м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Пологівське бюро правової допомоги – м. Пологи, пров. Некрасова, 2, polohivske@legalaid.zp.ua, тел.: (06165) 2-21-25