назад

Які документи необхідно подати для встановлення факту родинних відносин

111Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження. Позивачу необхідно подавати позов щодо  встановлення факту родинних відносин.

Позовна заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

У заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

До позовної заяви необхідно долучити докази, що підтверджують наявність даного юридичного факту:

1. Паспорти

2. Ідентифікаційні номери платників податків

3. Документи, акти, листи ділового чи приватного характеру, які вміщують відомості про родинні відносини.

4. Довідка органів РАЦС про неможливість поновлення свідоцтва Про народження або про шлюб заявника чи осіб, стосовно яких подана заява.

5. Квитанція про сплату державного мита.

6. Копії заяви (за кількістю зацікавлених осіб).

       Суд вправі розглядати справи про встановлення родин­них відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юри­дичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв’язку із втратою году­вальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про вста­новлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення непра­вильності запису в актах громадянського стану.

За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону «Про судовий збір», — 0,2% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Правові основи щодо звернення з таким позовом – статті 4, 293, 315-318 Цивільного процесуального кодексу України.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців установ системи БПД:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги –   м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua           
  • Гуляйпільське бюро правової допомоги – м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103,   тел.: (06145) 4-25-14, huliaipilske@legalaid.zp.ua