назад
16.01.20

Олександр Баранов: “Право на безоплатну правову допомогу мають усі українці”

Судитися у будь-якій країні дорого і не завжди виграшно. Тому дуже важливо мати консультацію правника ще на початковій стадії рішення звернутися до суду, який дав би поради щодо шансів на виграш, особливостей збору доказової бази, та навіть поведінки у суді. Часто українці із найменш захищених категорій відмовляються від захисту своїх прав, посилаючись на відсутність коштів. Але в тому і є сенс правової держави, аби можливість захистити себе мав кожен. І для цього в Україні існує система надання безоплатної правової допомоги (БПД) вже сім років. За цей час понад 2 мільйони наших співгромадян скористалися цим державним сервісом. Адвокати системи БПД домоглися понад 1 тис. виправдувальних вироків. Про те, як отримати безоплатну правову допомогу, розповів в інтерв’ю виданню UA-Times виконуючий обов’язки директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

– Що означає поняття безоплатна правова допомога?

– Безоплатна правова допомога – це надання правових послуг, що гарантуються державою та повністю фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України. Тобто, людина не платить за юридичну консультацію, допомогу у складенні правових документів, послуги адвоката. Послуги юристів та адвокатів оплачуються за рахунок бюджетних коштів.

– Що таке первинна та вторинна правова допомога?

– Безоплатна первинна правова допомога (БППД) – це інформування людей про їхні права та що робити якщо, вони порушені. Це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з юридичних питань. Це складення заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) – це захист, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Скористатися вторинною правовою допомогою можуть особи, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу». Загалом, це соціально вразливі верстви населення.

– Якщо я хочу безоплатно отримати юридичну консультацію, як можу це зробити?

– Ви можете прийти до будь-якого центру чи бюро правової допомоги. Їх зараз у нас понад 500, вони є навіть у невеликих містечках. Ніякі документи для цього не потрібні. Але, звісно, краще принести всі документи у справі, з якою ви звертаєтеся для отримання правової консультації.

– А якщо мені потрібен адвокат чи юрист для представництва інтересів у суді?

– Вам треба звернутися до одного з місцевих центрів або бюро правової допомоги та підтвердити свою належність до однієї з категорій, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це особи, які мають невеликий рівень доходу, тобто не більше двох прожиткових мінімумів (з 1 грудня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2102 грн на місяць, для осіб, які втратили працездатність, – 1638 грн.), учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші соціально вразливі верстви. З 1 січня цього року таке право отримали викривачі корупції.

– На якому етапі судових справ громадянин може звернутися по таку допомогу? Наприклад, суди, які затягнулись на роки, експертизи і призупинені справи. За такий довготривалий час у людини може повністю змінитися фінансовий стан. І був протягом десятка засідань оплачуваний адвокат, а тепер умови змінились. Чи можна звернутися по БВПД?

– За безоплатною правовою допомогою людина може звернутися у будь-який момент. Головне, щоб вона була суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до закону «Про безоплатну правову допомогу».

– У фільмах часто показують, як затриманий говорить: “Я нічого не казатиму без свого адвоката”. Чи працює це в Україні?

– Починаючи з 1 січня 2013 року, про всі випадки затримання поліція має повідомляти регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вони призначають затриманим адвоката. Адвокат, який співпрацює з системою БПД, приїде протягом двох годин.

Також затримана особа або її родичі можуть зателефонувати за номером 0 800 213 103 та повідомити про затримання. Після перевірки інформація буде передана до регіонального центру з надання БВПД.

Центри призначають адвокатів також за рішенням або ухвалою суду для захисту клієнтів у кримінальних провадженнях.

– Де розташовані центри та бюро правової допомоги?

– Місцеві центри та бюро розташовані в усіх обласних центрах та майже всіх районних центрах. Якщо у вас є доступ до інтернету, ви можете знайти інформацію у нашій правничій вікіпедії WikiLegalAid (https://wiki.legalaid.gov.ua ). Зараз там розміщено понад 1,4 тис. правових консультацій, які постійно оновлюються. Вони написані простою мовою, щоб бути зрозумілими людям без юридичної освіти.

Також ви можете зателефонувати до нашого контакт-центру за номером 0 800 213 103. Оператори можуть підказати, де знаходиться найближчий центр або бюро, що необхідно для отримання правової допомоги, та надати юридичну консультацію загального характеру. До речі, нещодавно оператори прийняли мільйонний дзвінок.

Крім того, діють мобільні та дистанційні точки доступу до БПД. Працівники системи БПД проводять виїзні прийоми громадян у відділеннях Пенсійного фонду, соціального захисту, геріатричних пансіонатах, лікарнях тощо, надають адресну допомогу тим, хто не може самостійно дістатися до центру або бюро правової допомоги.

– Як використовуються нові технології для БПД? Чи є можливість отримувати онлайн-консультації через сайти, месенджери, соцмережі тощо?

– Нещодавно запрацював оновлений сайт системи БПД, який є більш зручним для користувачів. Перше, що ви побачите, – хто має право на безоплатну правову допомогу, які документи потрібні для її отримання. На сайті є форми зворотного зв’язку, за допомогою яких можна надіслати питання чи повідомлення загального характеру, повідомити про затримання, написати скаргу, дати інформацію на антикорупційну лінію.

Крім того, отримати відповідь на правове запитання можна, написавши повідомлення на офіційній сторінці Координаційного центру з надання правової допомоги у Facebook.

Зараз ми працюємо над розробкою додатку «Правова допомога у смартфоні».

– Хто з адвокатів може надавати безоплатну вторинну правову допомогу?

– Адвокати, які включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, можуть укладати договір або контракт з одним із центрів з надання БВПД. Наразі у Реєстрі 6,7 тис. адвокатів. До Реєстру можна потрапити через відповідний конкурс. Кожного року проводиться один або два конкурси. Конкурсний відбір максимально спрощено. Адвокати мають пройти дистанційний курс «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги», оцінка за результатами якого формується автоматично.

– Чи є нарікання на якість БПД?

– За результатами дослідження, проведеного у серпні 2019 року, 57% клієнтів системи БПД задоволені якістю отриманої правової допомоги. Це непоганий показник. Але ми ставимо ціль – рівень задоволеності клієнтів якістю отриманої правової допомоги до кінця 2023 року повинен сягнути 75%. Для цього ми впроваджуємо систему оцінювання якості правової допомоги.

Початковий етап оцінювання, який впроваджено на сьогодні, охоплює перевірку якості надання первинної правової допомоги – консультацій, роз’яснень тощо. Другий етап стосується перевірки якості надання вторинної правової допомоги юристами системи БПД в цивільних та адміністративних справах. І, нарешті, третій етап, який незабаром буде впроваджено, – це механізм «peer review» для адвокатів. Зараз момент цей інструмент пілотується системою безоплатної правової допомоги.

Розроблено проєкт закону, яким буде запроваджено обов’язковий механізм оцінювання якості наданої правової допомоги з використанням інструменту рецензування – «peer review». Завдяки такому оцінюванню якість БПД буде значно підвищена.

Ганна Клімова, економічний оглядач UA-Times