назад

Соціальний захист громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи

Більше тридцяти років минуло з того дня, як стався вибух на Чорнобильській АЕС. Але питань, пов´язаних із соціальним захистом постраждалих від Чорнобильської катастрофи, не стає менше, адже це  найбільша катастрофа за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічним збитком.

Які законодавчі акти регламентують питання соцзахисту та інших державних гарантій постраждалих від аварії на ЧАЕС,  як отримати пільги та компенсації, чи можуть «чорнобильці» розраховувати на повний юридичний супровід розповіли фахівці Голопристанського та Каховського місцевих центрів з надання БВПД.

Інформаційну годину «Права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» провела начальниця Нижньосірогозького бюро правової допомоги Інеса Угорчук.

Нагадаємо, потерпілими від Чорнобильської катастрофи (категорія 1, 2, 3) вважаються особи, які зазнали впливу радіаційного опромінення внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, включаючи дітей. Підставою для визначення статусу є: для учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – довідка про період роботи (служби) в зоні відчуження, яка видається підприємствами, установами та організаціями (військкоматами); для потерпілих від Чорнобильської катастрофи – довідка про період проживання, роботи на цих територіях, видана органом місцевого самоврядування.

Пільги для «чорнобильців» поділяються на: медичні; житлово-комунальні; трудові; транспортні; освітні; податкові; соціальні послуги та сфера обслуговування (повний перелік пільг опубліковано на сайті Мінсоцполітики). Але особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і мають водночас право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, пільги та компенсації надаються за їхнім вибором відповідно до одного із законів України (ст. 60 Закону № 796).

Присутні детально обговорили окремі питання соціального захисту, у тому числі перелік, підстави та обсяги надання пільг та дізнались про правові послуги, які можна отримати в Нижньосірогозькому бюро правової допомоги та Каховському місцевому центрі з надання БВПД.

Подібний правопросвітницький захід провели і працівники Голопристанського місцевого центру: Інна Холодняк, Катерина Брага та Юлія Краснощок.

На базі  Голопристанського міського палацу культури «Сузір’я» відбулося зібрання учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Інна Холодняк розповіла про можливість отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, тобто консультації та роз´яснення з правових питань та деяким категоріям, згідно з Законом  України «Про безоплатну правову допомогу», –  безоплатну вторинну правову допомогу, тобто складання процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист.

А за більш детальною інформацією Інна Холодняк порадила звернутися до Голопристанського місцевого центру, вручивши всім учасникам інформаційні буклети та візитівки з контактами Голопристанського місцевого центру.