назад
29.05.18

Олексій Бонюк презентував систему БПД представникам Військової поліції з 9 провідних країн світу

29.05.2018   minoboroni (3)Як вибудувати якісну систему безоплатної правової допомоги для військовослужбовців, які нові механізми співпраці будуть застосовуватись між Координаційним центром з надання правової допомоги (КЦ) та Міністерством оборони України, та у чому полягає специфіка правового захисту цієї категорії підзахисних розповів під час міжнародної конференції, що триває в Одесі, директор КЦ Олексій Бонюк. Доповідь відбулась в рамках спільної конференції Військової служби правопорядку у Збройних силах України з іноземними фахівцями за участю військової поліції Канади, Великої Британії, Литви, Данії, Польщі, Чехії, Нацгвардії Каліфорнії (США) та Центру досконалості Військової поліції НАТО.

Як наголосив під час виступу Олексій Бонюк, Україна має унікальну та одну з найкращих у світі систему надання безоплатної правової допомоги, яка доступна для кожного громадянина. Нещодавно Координаційний центр зосередив зусилля на окремому великому напрямку – співпраці з Міністерством оборони України та Національною поліцією України в частині правового захисту військовослужбовців.

«За 5 років ми отримали від військовослужбовців 24 тисячі 114 звернень про надання вторинної правової допомоги. Крім того, наші регіональні центри отримали 10 174 повідомлення про затримання від військових структур»,  поінформував директор КЦ.

За його словами, серед найпоширеніших правопорушень військовослужбовців є: невчасне прибуття на службу, самовільне залишення місць військової служби, незаконне зберігання зброї та боєприпасів та ін.

29.05.2018   minoboroni (2)

У грудні 2017 р. Координаційний центр та Міністерство оборони України підписали Меморандум про наміри щодо співробітництва, а у квітні 2018 р. – було затверджено спільний план дій Координаційного центру з надання правової допомоги та Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

Серед кроків, які вже узгоджені та почали реалізовуватись:

• Забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях військових частин ЗСУ;

• Організація та проведення круглих столів з питань захисту прав військовослужбовців на базі правових клубів «PRAVOKATOR» у містах Дніпро, Київ, Львів, Одеса та Харків за участю представників військових частин ЗСУ та центрів з надання БВПД;

• Розроблення Методичних рекомендацій щодо особливостей здійснення захисту військовослужбовців ЗСУ у кримінальних провадженнях за вчинення злочинів проти встановленого порядку несення військової служби та проведення тренінгів для адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги військовослужбовцям;

• Розроблення механізму обміну інформацією між регіональними центрами з надання БВПД та територіальними управліннями Військової служби правопорядку у ЗСУ про військовослужбовців, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими, є підозрюваними, обвинуваченими, а також стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Такий обмін інформацією необхідний нам для здійснення моніторингу щодо забезпечення військовослужбовців вчасною та якісною безоплатної вторинною правовою допомогою» підкреслив Олексій Бонюк.

29.05.2018   minoboroni (1)

 Він нагадав, що неоголошена війна триває і кількість військовослужбовців, які потрапляють у скрутні обставини, збільшується. Тож, перелік спільних заходів може корегуватись по мірі більш глибокого вивчення ситуації та залучення до взаємодії нових партнерів – Нацполіції України, Національної асоціації адвокатів України та ін.

Захід проходив за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».


ДОВІДКОВО:
Правову безоплатну допомогу в Україні надають:
23 – Регіональні центри з надання вторинної правової допомоги (БВПД)
96 – Місцевих центрів з надання БВПД
432 – Бюро правової допомоги
2 – Єдиних контакт-центри БПД

Забезпечують їх роботу:
>4 000 адвокатів, з якими укладено контракти
>1 600 штатних юристів


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter