назад

Школярам у день традиційного свята розповіли про права дітей

125 травня – у День останнього дзвоника – учні Херсонщини знайомилися з положеннями Конвенції про права дитини, статтями Конституції України щодо прав та обов’язків дітей, грали в правові ігри та малювали.

Під час правової хвилинки, яку провели фахівці Голопристанського місцевого центру з надання БВПД у загальноосвітніх закладах Голої Пристані та Скадовська, діти дізналися, що вони мають право на життя, турботу батьків, безкоштовну медицину та освіту, повноцінне харчування та умови життя.

2

В ході спілкування учні початкових та старших класів отримали відповіді на поставлені запитання, а правознавці також звернули увагу, що дитина не повинна стати жертвою насильства та брати участь у воєнних діях.

3

Про свої права у день традиційного свята довідалися також й учні шкіл смт Іванівка та Новотроїцьке, куди завітали фахівці Каховського місцевого центру з надання БВПД.

4

5

6За словами батьків, з якими також спілкувались фахівці з правознавства, зокрема начальник Іванівського бюро правової допомоги Юрій Ведмецький, інформація щодо прав та обов´язків дітей, правила поведінки на дорозі, відпочинку, в громадських місцях, особливо напередодні літніх канікул, була дуже доречною та корисною.

Цього ж дня інтегратор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Катерина Кравчук провела бесіду з учнями на тему: «Мої права та обов’язки».

Під час заходу обговорили зміст статей Конвенції про права дитини та Конституції України щодо прав та обов’язків дітей, пограли в гру «У мене є право…», а потім естетично оформили у вигляді малюнку.

7

8Також фахівець місцевого центру провела вуличне інформування, аби привернути увагу дітей та дорослих до прав людини. Вона розповіла про проект «Я МАЮ ПРАВО!», відповіла на численні запитання, після чого учасники інформування заповнили анкету «Я МАЮ ПРАВО!».

Крім того, Катерина Кравчук наповнила Скриньку права інформаційними буклетами з даної тематики.

Лекцію на тему «Права людини» для учнів 8-го класу Білозерської загальноосвітньої школи №3 підготували працівники Херсонського місцевого центру з надання БВПД.

9

Спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич ознайомила учнів із законодавством, яким визначено права людини, та повідомила, куди треба звертатися у випадку їх порушення.

Враховуючи, що наближається пора літніх канікул і деякі з учнів виявлять бажання працювати, фахівець розглянула нормативно-правові акти держави про охорону праці та Кодекс законів про працю України, акцентуючи увагу на важких роботах і роботах із шкідливими й небезпечними умовами праці. Окремо зупинилась на переліку робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.

По завершенні кожного із заходів діти, вчителі та батьки отримали інформаційні буклети з правовими консультаціями та контактами центрів, а також пам´ятки, розроблені Міністерством юстиції в рамках загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».