назад

Опадаткування доходів за кордоном та в Україні


Із давніх часів  людина володіла унікальним правом – обирати місце для влаштування власного життя. Саме ця аксіома сьогодні становить фундамент міжнародного права. Майбутнє держави – це молодь. Тут важливо те, наскільки молоді люди можуть реалізувати себе, відчувати себе захищеними у власній державі.

Тож, один із випускників Сумського ВНЗ вирішив пошукати кращої долі за кордоном, щоб після повернення до України мати матеріальну стабільність.

По приїзду зі Швейцарії, у громадянина «Н» виникли певні питання в правовій площині. За порадою батьків він звернувся до відділу попередньої роботи з клієнтами Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як з’ясувалося, оформивши Шенгенську візу, українець поїхав до Швейцарії, де офіційно був працевлаштований. Зареєструвався у роботавця, аби міграційна служба знала місце знаходження. По закінченню контракту повернувся на Батьківщину, де йому було необхідно одержати документ, який би підтверджував повернення на постійне місце проживання.

Спеціалісти Охтирського місцевого центру з надання БВПД роз’яснили клієнту, що йому необхідно звернутися до міграційної служби, де нададуть відповідний документ.

Клієнта турбувало питання, яке стосувалося оподаткування, а саме: якщо у Швейцарії сплачувалися податки, то і в Україні також доходи оподаткуються?

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Микола Кравченко пояснив, що відповідно до ст. 13 Податкового кодексу України передбачено усунення від подвійного оподаткування, за яким отримані доходи фізичною особою-резидентом з джерел походження за межами України включаються до складу загального річного оподаткування доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень цього Кодексу чи міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Для того, щоб мати право на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у закордонній дипломатичній установі України відповідної країни.

Для реалізації механізму звільнення від подвійного оподаткування потрібно отриману в міграційній службі довідку відправити роботодавцю до Швейцарії. Унаслідок цього громадянину «Н» перерахують податки та частково повернуть кошти. Після подання декларації про дохід до Державної фіскальної служби ця сума буде врахована до складу загального річного оподаткування доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні.