назад

13394076 489845854539709 4559398936165461081 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Шумському районі  провели виїзний прийом громадян з метою надання правових консультацій жителям віддалених населених пунків.

Так, 10 червня 2016 року в.о. директора Валентина Вербицька,  начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та начальник відділу інформаційної та матеріальної  інфраструктури  Петро Гуменюк провели виїзний прийом громадян у приміщенні Великодедеркальської сільської ради  ( с. Великі Дедеркали Шумський р-н).

Відвідувачі консультаційного пункту задали питання щодо припинення виплати  раніше призначеної державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Громадянам пояснили, що згідно зі ст. 7 Закону України № 1768 від 01.06.2000 р. “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” виплата призначеної допомоги може бути припинена, якщо сім’я навмисне подала недостовірні відомості чи приховала відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру.

Також, відповідно до п. 4 Порядку відмови в наданні державної соціальної допомоги, припинення виплати та зменшення розміру призначеної державної соціальної допомоги, затвердженого наказом Міністерства праці та соціального захисту населення № 350 від 19.12.2000 р., виплата раніше призначеної допомоги припиняється:

– якщо сім’єю приховано або навмисне подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на допомогу та на визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти;

– у разі змін у складі сім’ї, що можуть вплинути на розмір допомоги, за поданням органів, що здійснюють облік громадян за місцем постійного проживання;

– за заявою отримувача соціальної допомоги.

Якщо сім’я   навмисно   подала   недостовірні  відомості  чи приховала відомості,  що   вплинули   або   могли   вплинути   на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру,  виплата  призначеної  державної  соціальної  допомоги припиняється  з місяця,  в якому виявлено порушення.

На наступний строк державна соціальна допомога може бути призначена  не  раніше ніж через шість місяців починаючи з першого числа місяця виявлення порушення. У таких випадках органи праці та соціального захисту населення мають право вимагати повернення надмірно виплачених коштів.

Громадяни, яким припинили виплату  такої  допомоги,  мають право оскаржити винесене органом соціального захисту населення  рішення про припинення виплати  державної соціальної допомоги  шляхом звернення  з відповідною заявою до суду.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).