назад
03.12.13

Оперативна інформація щодо надання безоплатної правової допомоги за рахунок держави особам, затриманим 30 листопада – 2 грудня 2013 року в Києві

BPD30 листопада 2013 року до Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) надійшло повідомлення від Шевченківського районного управління МВС України в місті Києві про затримання 26 осіб в адміністративному порядку за статтями 173 та 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство та злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського прядку).

Повідомлення було передано до Центру о 830. Разом з тим згідно інформації службової особи Шевченківського РУ ГУ МВС України в місті Києві, що зафіксована в Журналі реєстрації повідомлень про затриманих осіб, фактичне затримання відбулось о 0530. Таким чином був порушений строк інформування Центру, встановлений законодавством як «негайний».

Центром на підставі повідомлення було видано 26 доручень для здійснення захисту осіб, затриманих в адміністративному порядку, у тому числі для 4 затриманих неповнолітніх.

В ході подальшого розвитку подій, завдяки своєчасній та дієвій роботі адвокатів системи безоплатної правової допомоги, щодо чотирьох затриманих неповнолітніх було прийнято рішення відізвати матеріали про їх притягнення до адміністративної відповідальності.

2 грудня 2013 року близько 20 адвокатів системи безоплатної правової допомоги брали участь у розгляді Шевченківським районним судом міста Києва матеріалів про притягнення до адміністративної відповідальності, які надійшли від Шевченківського РУГУ МВС України в місті Києві. Зазначимо, що розглядались лише протоколи про адміністративні правопорушення щодо тих осіб, які були в цей день присутніми в приміщенні суду.

Щодо частини протоколів про затримання судом за результатами розгляду було винесено рішення про закриття адміністративних справ у зв’язку з відсутністю в діях затриманих осіб складу адміністративного правопорушення.

Інші протоколи про затримання повернуто Шевченківському РУГУ МВС України в місті Києві на дооформлення у зв’язку з невідповідністю вимогам статті 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зокрема, не вказано даних свідків, немає пояснення особи, інших відомостей, необхідних для вирішення справи).

1 грудня 2013 року о 2200 та 2330 Центром зафіксовано 2 повідомлення від близьких родичів. У зв’язку з цим призначено 2 адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

2 грудня 2013 року до Центру передано повідомлення щодо 11 затриманих осіб: 9 осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення), ще 2 особи затримані за підозрою у вчиненні злочинів проти власності та життя. Для захисту затриманих осіб Центром видано 11 доручень адвокатам.

Станом на 1200 3 грудня 2013 року повідомлень про затриманих осіб до Центру не надходило.

Звертаємо увагу громадян!

Київський міський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює в цілодобовому режимі та приймає повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також, що важливо, членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою (ст. 59 Конституції України).

Особа вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд з уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (стаття 209 Кримінального процесуального кодексу України).

Всі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, дзвінки на який є безкоштовними з усіх стаціонарних телефонів, або на прямий номер Центру 0891 200 103 (у Києві).

Адвокат прибуває до затриманої особи протягом двох годин. Необхідно пам’ятати, що до конфіденційного побачення з адвокатом затриманий має право не підписувати жодних документів та не говорити нічого з приводу підозри щодо себе (ст. 63 Конституції України).

Всі адвокати, які надають правову допомогу за рахунок держави, є незалежними і відібраними на основі відкритого конкурсу, такими, що віддано здійснюють активний захист відповідно до закону та правил професійної етики.

Важливо запам`ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання працівниками правоохоронних органів та повідомити про цей час адвоката.

Висловлюємо вдячність адвокатам системи безоплатної правової допомоги за оперативність реагування, так само як іншим адвокатам, що постійно телефонують до Центру із пропозиціями допомоги.