назад

Основи спадкового права для всіх і кожного

Osnovy spadkovogo prava 1Майже за рік роботи до Більмацького бюро правової допомоги надійшло близько 1000 звернень. Левову частину серед них займають питання у сфері спадкового права, які стосуються найрізноманітніших ситуацій – від порядку посвідчення заповіту до вирішення суперечок щодо визнання права власності в порядку спадкування. Саме тому працівники Більмацького бюро правової допомоги спрямували свої зусилля на правопросвітництво громадян у сфері спадкового прав.

       Завдяки партнерству, відкритості та співпраці з працівниками Розівської центральної районної бібліотеки Анною Маєвською та Валентиною Пашевич 4 серпня 2017 року в бібліотеці відбулася зустріч-лекція для мешканців смт.Розівка та Розівського району на тему: «Основи спадкового права для спадкоємця та спадкодавця». За словами Анни Маєвської, жителі селища вже давно чекали на таку лекцію, адже смт.Розівка – єдиний районний центр, де не створено бюро правової допомоги, і не кожен має змогу поїхати до сусіднього смт.Більмак для отримання консультації.

       На лекції були присутні як молоді люди, так і особи похилого віку. Зацікавилася заходом і місцева преса – завітала кореспондент районної газети «Роз-інформ». Задовольняючи їхню цікавість та одночасно відповідаючи на запитання, начальник відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місьцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Корбут чітко та доступно розповіла про види спадкування, окреслила загальні правила спадкування за заповітом та за законом, виокремила особливості заповідального відказу, заповіту з умовою, звернула увагу на право деяких осіб на обов’язкову частку у спадщині, наголосила на строках прийняття спадщини. Особливо слухачів зацікавив перелік документів, які необхідно подати нотаріусу для прийняття спадщини.

      Osnovy spadkovogo prava 2 Дискусію викликало питання спадкування земельної ділянки та житлового будинку, якщо відсутні правовстановлюючі документи. Працівник бюро навела приклади із практики, коли спори вирішувалися у досудовому та судовому порядку. Також відвідувачі поставили питання щодо договору дарування, різниці заповіту та договору довічного утримання, черговості спадкоємців, прав та обов’язків спадкоємців за договором оренди земельної ділянки у разі смерті орендодавця тощо.

       Наприкінці лекції кожен слухач мав можливість звернутися до Анастасії Корбут за персональною консультацією.

      Завдяки взаєморозумінню та підтримці між Більмацьким бюро правової допомоги та Розівською районною центральною бібліотекою плануються і надалі підвищувати правову культуру громадян, намагатися донести до якомога ширшого кола мешканців району інформацію про їх права та порядок їх реалізації. У такій співпраці та прагненні змінити життя людей на краще, за підтримки професіоналів, працівники закладів культури з часом і стають параюристами та консультантами для пересічних громадян.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.