назад

Особам, затриманим внаслідок інциденту у Жмеринці, призначено адвокатів БПД

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області призначено 12 адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які були затримані внаслідок інциденту, що стався 27 лютого 2020 року у Жмеринській міській раді.

27 лютого до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області надійшло повідомлення про затримання 19 осіб в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, яке відбулось біля приміщення Жмеринської міської ради, за адресою: Вінницька область, м. Жмеринка, вул. Центральна, 4. Крім того, 28 лютого було затримано ще двох осіб, про що також повідомлено до Регіонального центру.

Затримання відбувались за підозрою в участі у масових заворушеннях та грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчиненого групою осіб, пов’язаного з опором представникам влади, із застосуванням предметів, заздалегідь заготовлених для нанесення тілесних ушкоджень.

Як повідомив відділ комунікації поліції Вінницької області, 27 лютого до приміщення Жмеринської міської ради, де відбувалась чергова сесія, увірвались близько 30 молодиків віком від 17 до 35 років та почали бити вікна, двері, розпилювати газ та кидати петарди в депутатів та поліцейських. У результаті конфлікту постраждали 8 працівників поліції та депутати. З різними травмами вони були доставлені у лікарню. Трьох поліцейських лікарі госпіталізували.

Регіональним центром з надання БВПД у Вінницькій області були призначені адвокати для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам. Станом на 28 лютого дві особи від призначених адвокатів відмовились у зв’язку з залученням адвокатів за угодою.

За повідомленням відділу комунікації поліції Вінницької області, слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області розпочате досудове розслідування за ч.4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство) та ч.2 ст.345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). За вчинення цих правопорушень законодавством передбачено покарання – до семи років позбавлення волі.

НАГАДУЄМО

Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють в цілодобовому режимі та приймають повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою (ст. 59 Конституції України).

Особа вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд з уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (ст. 209 Кримінального процесуального кодексу України).

Всі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Повідомити про затримання можна також, заповнивши відповідну форму на сайті системи БПД

Адвокат прибуває до затриманої особи протягом двох годин. Необхідно пам’ятати, що до конфіденційного побачення з адвокатом затриманий має право не підписувати жодних документів та не говорити нічого з приводу підозри щодо себе (ст. 63 Конституції України).

Важливо запам`ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання працівниками правоохоронних органів та повідомити про цей час адвоката.