назад

Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства

Очільниця Регіонального центру Олена Демченко взяла участь у тренінгу, що мав на меті поглибити теоретичні знання щодо насильства за ознакою статі, сформувати розуміння терміну «домашнього насильства», розвинути навички ідентифікації постраждалих, реагування на випадки домашнього насильства з увагою до особливостей спілкування з постраждалими особами та урахуванням змін в законодавстві. Захід відбувся на базі Правового клубу PRAVOKATOR м. Київ.

Під час тренінгу учасники обговорили поняття ґендер, домашнє насильство, а також ґендерно зумовленого насильства та його види. Важливим аспектом є також ідентифікація постраждалих, розуміння стереотипів, упереджень та дискримінації. Акцентували увагу на впливі насилля на дітей та суспільство загалом.

Також учасники виконували практичні завдання: опрацьовували види насильства, визначали агресора, постраждалу особу, розробляли методичні рекомендації стосовно подальших кроків.

Окрім цього, фахівці розглянули національне законодавство у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильства за ознакою статі, притягнення кривдника до адміністративної та кримінальної відповідальності. Окремо зупинилися на питанні взаємодії та перенаправлення постраждалих і роль центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.