назад

Особливості розслідування нещасних випадків, які сталися з ФОП та особами, що проводять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства

 Ще в далекому ХІХ столітті Отто фон Бісмарк вперше в законодавство ввів інститут соціального страхування та в 1884 році, перший закон про відшкодування працівникам шкоди, яка була завдана під час праці. Зазначений закон був єдиним такого роду у західному світі. Тільки після Другої світової війни країни почали поступово впроваджувати практики гарантування працівникам права на соціальне страхування від травмувань на роботі.

         Так, в Україні перший законодавчий акт, а саме Закон України «Про охорону праці», який встановлював основні засади щодо реалізації кожного на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, був прийнятий 14 жовтня 1992 року.

         На виконання вимог ст. 22 Закону України «Про охорону праці» постановою Кабінету міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232 був затверджений Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі – Порядок).

         Але, сьогодні в суспільстві виникають питання про порядок розслідування нещасних випадків, професійних захворювань фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, працівників фермерського господарства. Більшість питань стосуються саме порядку створення комісій розслідування, механізму розслідування нещасних випадків та порядку відшкодування шкоди працівникам.

        26229720 1912384469075267 3984580980679825750 n – Не дивлячись на певну проблематику, сьогодні є практичні механізми, які забезпечують гарантування кожного на соціальне страхування від нещасних випадків, – наголошує заступник начальника відділу представництва Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бабак Максим. – Після внесення відповідних змін до статті 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, особи, які працюють за цивільно-правових договорів підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Більше того, усі перелічені вище особи вважаються застрахованими уже з моменту набрання чинності цим Законом незалежно від фактичного виконання страхувальниками своїх зобов’язань щодо сплати страхових внесків.

         Так, пунктами 12 та 13 чинного Порядку визначено, що у разі, коли нещасний випадок стався з фізичною особою-підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою (незалежна професійна діяльність) самостійно та добровільно застрахована у Пенсійному Фонді України за умови сплати всіх внесків від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, розслідування організовує Фонд соціального страхування України за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менше як три особи. Проведення розслідування нещасного випадку, який стався з фізичною особою-підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно і незастрахована у Пенсійному фонді України, як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організовує територіальний орган Держпраці за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менше як три особи.

         Натомість, розслідування нещасних випадків, що сталися з особами, які виконують роботу (надають послуги) за цивільно-правовими договорами за місцезнаходженням замовника (роботодавець), має організовувати замовник (роботодавець), на користь якого проводилися відповідні роботи чи надавались послуги.

         За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

         Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5, тел. (061) 239-07-07, ел.адреса: zaporizhya2.zaporizhya@legalaid.gov.ua