назад
29.01.16

Особливості вирішення питань фінансової заборгованості громадян та роботи із соціально незахищеними верствами населення – досвід Нідерландів

12625738 1061505310568570 1417084409 nУ рамках робочого візиту до Нідерландів учора, 28 січня, команда української системи безоплатної правової допомоги провела зустріч в місті Хертохембос з керівництвом Департаменту врегулювання заборгованості при Раді з питань правової допомоги, та відвідали муніципалітет Хертохембоса.

Наші колеги дізналися, що у Нідерландах велика увага приділяється проблемам громадян, що мають заборгованість зі сплати рахунків, комунальних платежів, сплати кредиту тощо. У випадках, коли особа не в змозі самостійно вирішити питання сплати боргів, вона має право звернутись до муніципалітету (мерії), де їй буде надана допомога у переговорах з кредитором з метою реструктуризації заборгованості та надання особі можливості розрахуватися з боргами, а отже – повернутися до звичного способу життя. Наступним етапом вирішення фінансових проблем людини є призначення в судовому порядку особі опікуна, мета якого – допомога боржнику знайти роботу у разі її втрати, та реалізувати інші заходи відновлення її платоспроможності. Рада з питань правової допомоги відповідальна за адміністрування цієї соціальної ініціативи Уряду Нідерландів, враховуючи вразливість клієнтів правової допомоги до проблем із боргами. Крім того, як розповіли українським делегатам, в Раді з питань правової допомоги налагоджена робота по веденню реєстру перекладачів, які у разі необхідності залучаються до вирішення правових питань іноземців.

12606896 1061505217235246 1898426232 n

Під час відвідання муніципалітету представники української делегації ознайомились з роботою мерії, механізмами її співпраці з Радою з питань правової допомоги. Робота муніципалітету, зокрема, направлена на надання комплексної допомоги незахищеним верствам населення спеціалістами з соціальної роботи і права.

12625750 1061505023901932 496811076 n

У складі української делегації – представники системи безоплатної правової допомоги в Україні та партнери: від Координаційного центру з надання правової допомоги – заступник директора Віталій Баєв, начальник відділу забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук, начальник відділу правового аналізу і нормопроектування Ганна Мередова, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності / регіональний координатор проекту «Доступна та якісна правова допомога» Аліна Гладка; експерт проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» в Україні Іванна Ібрагімова та менеджер Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Василина Яворська, а також представники регіональних і місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Павло Наливайко (Запоріжжя), Станіслав Скіць (Черкаси), Ірина Довганюк (Чернівці), Віталій Сольський (Тернопіль), Мар`яна Марчук та Володимир Гошовський (Львівщина), Максим Паляниця (Полтавщина), Андрій Ільїн (м.Київ).

12625731 1061505120568589 1238982858 n

Нагадаємо, що протягом кількох днів представники команди української системи БПД вивчають досвід надання правової допомоги у Нідерландах. Так, делегати відвідали одне з 30-ти нідерландських бюро правової допомоги, розташоване у місті Утрехт, де більш детально ознайомилися з організацією системи БПД Нідерландів на місцевому рівні, а також Раду з питань правової допомоги, яка відповідає за всі питання управління, нагляду та фінансування системи правової допомоги, а також її практичної реалізації. Також у рамках візиту наші колеги мали зустрічі із представниками юридичної компанії «Схакенрад» – активного учасника системи субсидійованої допомоги та партнера Ради з питань правової допомоги у питаннях розвитку систем контролю якості правових послуг у Нідерландах; а також відвідали Центр міжнародної правової співпраці у м. Гаага, де мали можливість обговорити напрями діяльності цієї установи та їх роботи щодо розвитку співпраці між професійними спільнотами різних країн у сфері правосуддя.

12647849 1061505157235252 2060283072 n

Сьогодні завершальний день візиту українських делегатів до Нідерландів – час для підбиття підсумків та обговорення досвіду нідерландських колег.

Візит української делегації системи безоплатної правової допомоги та її партнерів має на меті вивчення досвіду Нідерландів у наданні правової допомоги населенню, зокрема, використання інноваційних методів та технологій у забезпеченні доступу до правової допомоги, організацію роботи бюро правової допомоги на місцевому рівні, та забезпечення якості правової допомоги на всіх рівнях.

Досвід нідерландських колег стане корисним в питаннях розвитку системи БПД в Україні у зв’язку з реформування територіальних органів юстиції та утворення у зв’язку із цим більше 400 бюро безоплатної правової допомоги по всій Україні.

Візит української делегації організовано за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади, та Міжнародного фонду «Відродження».

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter