назад

Освітянам Сумщини про практичні аспекти запобігання булінгу

Згідно з концепцією Нової української школи, ключовими компетентностями, які мають бути сформовані в школі, є соціальні й громадянські. Формування цих компетентностей, повага до прав і свобод людини, а також повне запобігання булінгу в освітньому середовищі – є одним із завдань системи БПД в цілому і Сумщини, зокрема.

Тому, у межах співпраці із Центром професійного розвитку педагогічних працівників СМР заступниця директора  Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва провела вебінар-тренінг для вчителів права та заступників директорів з виховної роботи. 

“Булінг, на жаль, доволі поширений в освітніх установах в усьому світі. Не є винятком і наша країна. Відповідно до дослідження ЮНІСЕФ* – 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу, а 24% дітей стали жертвами булінгу”, – зазначила спікерка на початку вебінару.

Зокрема, булінг має місце не тільки у горизонтальних відносинах (між школярами) в освітньому процесі, але й у відносинах між школярами та вчителями, між батьками й навіть між учителями, але жоден з учасників освітнього процесу не володіє на достатньому рівні навичками ненасильницького виходу з конфлікту, зокрема, стратегіями мирного вирішення конфлікту та співпраці у подоланні його наслідків.

Захід пройшов у онлайн форматі та складався із двох частин. Спершу,  Валентина Волобуєва торкнулася теоретичної частини вебінару, в якій розповіла про:

  • Визначення поняття «булінг».
  • Причини булінгу та різницю між конфліктом та булінгом.
  • Міфи і факти про насильство і жорстоке поводження щодо дітей.
  • Форми та прояви булінгу.
  • Можливі наслідки булінгу.

Окремо фахівчиня зупинилася на тому, хто є суб’єктами реагування у разі настання випадку булінгу (цькування), а також роз’яснила щодо питань, пов’язаних із профілактикою цього явища. 

Під час практичної частини онлайн-вебінару заступниця директора Регіонального центру розповіла про практичні кейси та судову практику. У рамках комунікації під час заходу всі присутні мали змогу задати питання спікерці.

Нагадуємо, якщо вам чи вашій дитині потрібна правова допомога, її можна зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua .

 

Довідково:*https://www.unicef.org/ukraine/bullying-cyberbylling-teens-Ukraine