назад

Отримання статусу інваліда війни військовослужбовцю, що отримав поранення під час участі в АТО

1413805442 9747 minomet lugansk ato reutersНа сьогодні досить актуальними залишаються питання отримання статусу інваліда війни військовослужбовцями, що отримали поранення,захищаючи Батьківщину. Про перелік необхідних документів,етапи підготовки, строки розгляду, вартість, підстави для позбавлення статусу – на ці та інші питання відповідає начальник Варвинського бюро правової допомоги Юлія Коваленко.

Для встановлення статусу інваліда війни або учасника бойових дій з частковою втратою непрацездатності у разі захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва), відповідно до п.11-13, ст. 7 ЗУ « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» від 8 вересня 2015 р. № 685, необхідно отримати, окрім інших, певний пакет документів:
– довідку командира військової частини про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), видається у військовій частині;
– довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка та причинного зв’язку втрати працездатності, або встановленої інвалідності (видається комісіями МСЕК Міністерства охорони здоров’я);
– довідку ВЛК (військова лікарська комісія), свідоцтво про хворобу (видається медичними установами, де проводилось лікування);
– витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби — копія військового квитка (для звільнених із служби).

Етапи підготовки документів
Далі більш детально про кожний документ. Після отриманого поранення, контузії чи каліцтва командир військової частини зобов’язаний підготовити довідку про обставини травми, яку завірити власним підписом і відповідною печаткою та надати військовослужбовцю або надіслати до відповідного госпіталю. Наявність довідки впливає на формулювання висновку ВЛК, що в свою чергу впливає на розмір виплати одноразової грошової допомоги та можливість оформлення статусу інваліда війни.

Якщо довідка не була підготовлена, військовослужбовець повинен написати рапорт на командира військової частини з проханням видати таку довідку. До рапорту додається копія виписного епікризу з медичного закладу, копія висновку ВЛК; пояснення про обставини отримання поранення (оформлюється в довільній формі, з зазначенням всіх детальних обставин отримання травми).

Довідково:
– в поясненні замість «сепаратисти» бажано вживати термін «невідомі озброєні особи»;
– не вживати точних назв озброєнь, які на Вашу думку, проти Вас застосовувались (наприклад, замість «Град» писати, що «стріляли з механізованих артилерійських установок»)
– за можливості вказувати свідків та подавати їх пояснення;
– за можливості додайте також пояснення свідків (інших військовослужбовців, які були з Вами в момент отримання поранення).

Всі документи слід направити рекомендованим листом з повідомленням на адресу військової частини.Якщо рапорт та пояснення подаються особисто, зробіть копії всіх документів, та вимагайте особу, яка приймає документи поставити підпис, дату та печатку військової частини на Вашій копії документів.

По закінченню лікування в госпіталі військовослужбовцю видається виписний епікриз та направлення на ВЛК, які діють при військово-медичних лікувальних закладах (госпіталях), встановлюють придатність до військової служби та видають постанову ВЛК про причинний зв’язок поранення (травми, контузії, каліцтва) і свідоцтво про хворобу. Дана постанова необхідна для встановлення зв’язку між пораненням та участю у бойових діях.

За відсутності довідки про обставини травми подавайте довідку про безпосередню участь в АТО, витяг з наказу по стройовій частині, копію військового квитка та будь-які інші документи, які засвідчують участь в АТО у період отримання поранення. Комісія ВЛК може встановити зв’язок на підставі цих документів. У разі відмови, а також для уточнення будь-яких рішень військових лікарських комісій звертайтесь до Центральної ВЛК ( м. Київ, вул. Госпітальна, будинок № 16). Висновок ВЛК підлягає перегляду після надання довідки про обставини травми, незалежно від часу надання.

Наступним етапом підготовки необхідних документів є проходження обстеження лікарями медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Направлення на обстеження видається в медичній роті військової частини. Довідка МСЕК є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги та оформлення інших соціальних пільг.

Орієнтовний перелік документів, які подають на розгляд МСЕК:
– копія медичної книжки;
– копія паспорта;
– копія ідентифікаційного коду;
– копія свідоцтва про хворобу від ВЛК, довідка ВЛК;
– копія трудової книжки (за наявності);
– копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини (звільнення з військової служби);
– копія військового квитка (військовослужбовця);
– фотокартка.

По закінченні обстеження голова МСЕК видає довідку про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або вказує відсоток непрацездатності. Дана довідка видається в трьох екземплярах: для пенсійного фонду; для особистого зберігання; для архіву МСЕК.

Довідково:для поранених, які перебувають на лікуванні та не можуть пересуватися:
– як тільки стан стабілізується, звертайтеся до завідувача відділення, в якому проходите лікування, з проханням скласти МСЕК;
– документи на МСЕК подає медичний заклад;
– для оформлення інвалідності скликається «виїзна» МСЕК.

Рішення про надання статусу інваліда війни приймається органами соціального захисту населення, за місцем проживання, у місячний строк з дня подання документів.

Порядок оскарження (позасудовий та судовий)
Якщо військовослужбовцю було відмовлено у задоволенні рапорту по видачі довідки про обставини травми, в 15-ти денний термін з моменту отримання такого рапорту, в такому разі він має право звернутися до штабу оперативного командування, якому підпорядковується військова частина, з оскарженням бездіяльності.

Оскарження незаконних дій військового керівництва здійснюється до військової прокуратури відповідного гарнізону.

Незаконні дії працівників органів місцевого самоврядування (в тому числі працівників управління праці та соціального захисту населення) можуть бути оскаржені до посадової особи вищого рівня згідно ЗУ «Про звернення громадян».

Нагадуємо, що військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, – у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків; учасники бойових дій, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (підпункти 12-13 пункту 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Підстави для позбавлення статусу
Орган соціального захисту населення позбавляє особу статусу інваліда війни у разі:
– наявності обвинувального вироку суду, який набрав законної сили, за вчинення особою умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;
– виявлення факту підроблення документів про участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення або надання недостовірних даних про особу;
– подання особою заяви про позбавлення її статусу інваліда війни.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул.Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.