назад
13.09.16

Отримання субсидій: правовий аспект

werw521До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги все частіше звертаються громадяни з питань отримання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
З цього питання фахівці місцевого центру надають наступні роз’яснення.
Право на призначення субсидії мають сімї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу.
Розмір обов’язкового платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу. Такі розрахунки може зробити кожна особа самостійно за наступною схемою:
  1. визначити середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередній календарний рік;
  2. визначити дохід на одну особу шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу на кількість членів домогосподарства;
  3. отриманий результат поділити на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.05.2016 – 1399 грн.), тобто визначити співвідношення середнього доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;
  4. отриманий результат поділити на 2, а потім помножити на 15%, і таким чином визначити відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.
Для отримання субсидії до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації необхідно подати лише два документи: заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Зазначені документи можуть бути надіслані поштою або в електронній формі з використанням засобів телекомунікаційних систем, зокрема з використанням електронного цифрового підпису.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше, ніж на 12 місяців і розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний сезони. Після закінчення терміну отримання субсидії управління праці та соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.
Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок подання громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним за вимогою управління праці та соціального захисту населення. У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану суму субсидії, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.
У випадку коли через несплату громадянином вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.
 
До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  можна звернутися за адресою:
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53
Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00 год.
Тел.: (095)87-662-33, (0522) 32-08-24
Фахівці Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Хабзей та Станіслав Березніченко.