назад
25.02.19

Отримав спадок – внеси у декларацію

spadok

З початку 2019 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року. Одним з важливих пунктів декларації є майно, одержане у спадщину.

Згідно із Законом, податком обкладаються такі види спадщини, як об’єкти нерухомості; рухоме майно, до якого відносяться антикваріат, твори мистецтва, коштовності, будь-які транспортні засоби, а також інші види рухомого майна; об’єкти комерційної власності: цінні папери, корпоративні права; готівка або гроші на рахунку в будь-якій фінансовій установі, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, а також суми виплат за страховими договорами та суми на пенсійних рахунках.

Податок, який повинна сплатити особа, яка отримує спадщину, залежить від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем, а також від того, громадянами якої держави є обидві сторони.

Успадковане майно завжди відображається у декларації. Грошова вартість успадкованого майна вказується у тому випадку, якщо спадкоємець сплачував за нього податок. В іншому випадку вартість такого майна можна не зазначати.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу. Грошова вартість успадкованого майна вказується у тому випадку, якщо спадкоємець сплачував за нього податок. В іншому випадку вартість такого майна можна не зазначати.Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації. 

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів. 

Ставки податку на спадкування

0%

5%

18%

– об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого (батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) та другого (рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) ступенів споріднення;

– вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, готівки або коштів, що успадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

– грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

– об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

– об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця, який є громадянином іншої держави, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем, який є громадянином іншої держави від спадкодавця, що є громадянином України.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 N 859 (у редакції від 06.06.2017 N 556) до 1 травня 2018 року. Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164; п. 174.2, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу.

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106