назад

Оцінка результатів моніторингу в м. Суми за напрямом гідний рівень життя

SuR 180313 21Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини на Сумщині, яка в рамках підписаного меморандуму співпрацює з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, запросила представників Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД до участі у відкритій прес-конференції

на тему «Місцевий індекс прав людини. Оцінка результатів моніторингу в м. Суми за напрямом гідний рівень життя», яка відбулася 13 березня в обласному центрі.

SuR 180313 22Координатор аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Богдан Мойса (м. Київ) ознайомив присутніх із проектом «Місцевий індекс прав людини», який заснований для підтримки і ефективного розвитку реформи децентралізації в Україні та є інструментом оцінювання рівня реалізації прав людини місцевою владою.

SuR 180313 23Наталія Єсіна, монітор та представниця УГСПЛ на Сумщині, дала оцінку результатів моніторингу за напрямом гідний рівень життя в м. Суми, зазначивши: «Під час проведення моніторингу опрацьовувалися питання, які стосувалися існування й проведення місцевою владою заходів, направлених на захист осіб, що опинилися за межею бідності, у тому числі в місті тимчасового житла, роботи з безхатченками, надання пільг на проїзд, якісного отримання громадою послуг, що надаються підприємствами житлово-комунального господарства, надання допомоги домогосподарствам, які постраждали внаслідок стихійного лиха, пожежі, надзвичайної ситуації тощо. Також були опрацьовані програми соціального спрямування «Місто Суми – територія добра та милосердя», «Соціальні служби готові прийти на допомогу на 2016-2018 рр», здійснено візит до Центру реінтеграції бездомних осіб».

SuR 180313 26

SuR 180313 24У цілому, за результатами моніторингу, м. Суми отримали високий бал, проте під час проведення дослідження були напрацьовані та представлені рекомендації для державних суб’єктів та громадськості задля ефективнішого захисту прав громадян, які опинилися за межею бідності. Долучилися до обговорення рекомендацій за результатами звіту й заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва та директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко, зазначивши, що дана категорія населення має право на безоплатну вторинну правову допомогу, і послуги, які надають їм адвокати, сплачує держава. Проте такий вид витрат як судовий збір лягає на плечі саме цих осіб, тому фахівчині системи БВПД Сумщини внесли пропозицію розглянути позитивний досвід інших регіонів, де сплата судового збору малозабезпечених громадян здійснюється коштом місцевого бюджету.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.