назад

Партнерство заради захисту прав засуджених

Які переваги системи пробації для правопорушника та громади? Які результати співпраці із системою безоплатної правової допомоги? Про це говорили під час пресконференції присвячений 5-тій річниці прийняття Закону України «Про пробацію».

За словами начальника філії Центру пробації у Житомирській області Анатолія Бобриньова, пробація – це цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі. Цю систему проходять люди, які вчинили правопорушення, але їх злочини не тяжкі. Тож із тими, покарання для яких не передбачає позбавлення волі, працюють спеціалісти за європейськими методиками.

  • 95% клієнтів успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів, – наголосив Анатолій Бобриньов, – а платникам податків пробація коштує удесятеро дешевше, ніж утримання у в’язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі».

Співпраця системи безоплатної правової допомоги та пробації демонструє свою ефективність. – Важливими напрямами спільної роботи є утворення дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Засуджені мають змогу отримати консультації. Проводиться чимало правопросвітницьких лекцій. У подальшому співпраця буде лише посилюватись, – наголосила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Провідний інспектор Житомирського районного сектору філії Центру пробації в області Інна Степанчук розповіла про роботу кіноклубу документальних фільмів Docudays UA. До кожного нового кінопоказу підбираються документальні стрічки, згодом вони обговорюються. Фахівці пробації наголошують на позитивному впливі такої форми роботи з під обліковими центру пробації.