назад

Паспорт – не просто документ!

472-1Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство. Виготовляється він у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID- картка). Для того, щоб отримати паспорт, потрібно не пізніше ніж через місяць після досягнення 14 років звернутися з відповідною заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби за місцем проживання або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або ж до центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за місцем фактичного проживання. Інформує Вижницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До заяви, яку заповнює працівник Державної міграційної служби, адміністратор ЦНАП або працівник центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ», додаються такі документи:

• свідоцтво про народження;
• оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків (або одного з них), які на момент народження перебували у громадянстві України;
• довідка органу реєстрації про місце проживання встановленого зразка;
• довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності).

Паспорт у вигляді картки видається:

• особам віком від 14 до 18 років строком дії на 4 роки;
• особам, яким виповнилось 18 років, строком дії на 10 років.

Якщо паспорт оформляється вперше, то видати його повинні не пізніше ніж через 20 робочих днів. Для громадян, які досягли 14-ти років і отримують паспорт вперше, ця послуга безкоштовна.

Для отримання послуг з оформлення паспорта громадянина України, з метою мінімізації часу перебування відвідувачів у територіальних підрозділах Державної міграційної служби, достатньо попередньо зареєструватись в електронній черзі, обравши зручні для себе час та дату відвідування. Сервіс доступний на офіційному веб-сайті Державної міграційної служби. На цьому сайті у розділі «Перевірка стану оформлення документів» можна перевірити, на якій стадії знаходиться виготовлення паспорта.

Слід пам’ятати, що за порушення міграційного законодавства громадяни несуть адміністративну відповідальність. Так, відповідно до статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проживання громадян без паспорта або за недійсним паспортом, а також проживання громадян без реєстрації тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

Контактна інформація! Звертайтеся по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (03730) 2-31-58.
Звертайтеся по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (03738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).