назад

Пенсія – єдиний дохід, який внутрішньо переміщеній особі довелося відстоювати у суді

222222Територіальний орган Пенсійного Фонду України відмовив внутрішньо переміщеній особі у реалізації права на отримання піврічної заборгованості пенсії по інвалідності. Для вирішення цього питання чоловік звернувся до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
       Пенсія чоловікові була призначена відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Свою відмову у виплаті державний орган обґрунтував виконанням вимог Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016, №365.
       Посилаючись на п.5 цього Порядку, ПФУ вказав, що суми за минулий період виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України, а у зв’язку із відсутністю такого окремого порядку, виплата заборгованості буде здійснена одразу після його визначення Урядом України.
       Зневіра і відчай привели пенсіонера до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Самір Дадашев зібрав відповідні докази та підготовив обґрунтовану позовну заяву до суду. Розглянувши справу, суд зобов’язав орган ПФУ виплатити позивачу пенсійну заборгованість та компенсацію втрати частини доходів, не зважаючи на заперечення відповідача.
       Порушене право завдяки працівникам системи надання БПД відновлено.

Заслуговують на увагу зроблені судом наступні висновки:
       Право особи на отримання пенсії (у тому числі і за минулий час), як складова частина права на соціальний захист, є її конституційним правом, яке гарантується міжнародними зобов’язаннями України, а тому обмеження такого права можливо лише на підставі законів, що приймаються Верховною Радою України.
       Нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» визначено порядок виплати пенсій відповідним категоріям громадян, у тому числі за минулий час.
       За загальним правилом “закон” – це нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, який приймається відповідно до особливої процедури парламентом та регулює найважливіші суспільні відносини. Постанова КМУ №365, якою встановлений порядок виплати пенсії (у тому числі і за минулий час) для внутрішньо переміщених осіб, суперечить положенням вищевказаного Закону.
       Крім цього, суд дійшов до висновку, що порушення відповідачем передбачених строків виплати нарахованих доходів (у тому числі пенсії) є умовою нарахування компенсації, кошти якої спрямовані на забезпечення достатнього життєвого рівня та купівельної спроможності особи у зв’язку з інфляційними процесами та зростанням споживчих цін на товари та послуги.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).