назад

Перехожим розповіли про право на безоплатну правову допомогу

160525 01Працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області провели вуличне інформування, під час якого розповіли перехожим про те, хто має право отримати вторинну правову допомогу.

Під час акції заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Коваленко та заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Ірина Стегній роздавали перехожим буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?», «Право на безоплатну правову допомогу у кримінальному впровадженні» та візитівки з контактами Регіонального центру.

Працівники центру розповіли про закріплене Конституцією право кожного українця на правову допомогу. В свою чергу Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, що право на безоплатну первинну  правову  допомогу, тобто консультації, роз’яснення законодавства тощо, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які чітко визначені цим Законом.

160525 02

Особи,  до яких застосовано адміністративне затримання та адміністративний арешт, а також ті, хто  відповідно до   положень  кримінального процесуального  законодавства вважаються затриманими, а також особи,  стосовно  яких  обрано запобіжний захід у вигляді тримання  під вартою мають право отримати адвоката, послуги якого оплатить держава. Так само як і особи, у кримінальних провадженнях  стосовно  яких захисник  залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення  окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання  у  вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні  військовослужбовців  або обмеження волі.

160525 03

Також працівники Регіонального центру розповіли перехожим про діяльність місцевих центрів у Сумській області та про те, що саме до них треба звертатися, щоб отримати правову допомогу у цивільних та адміністративних справах.