назад

Робота у бюро правової допомоги – реальна можливість здобуття професійного досвіду для молодих правників

 DSC4568Про це сьогодні, 24 травня 2016 року, йшлося на зустрічі Міністра юстиції Павла Петренка, Міністра освіти та науки Лілії Гриневич та директора українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Канадського бюро міжнародної освіти Лариси Бізо із юристами, які закінчують вищі навчальні заклади та розпочинають свою кар’єру.

За словами Павла Петренка, Міністерство юстиції завжди було одним із найбільш закритих бюрократичних міністерств. «Мін’юст повинен мати зовсім інше обличчя, і ми протягом останніх двох років послідовно рухаємося у цьому напрямі», – зазначив він. Павло Петренко нагадав, що цьогоріч у Міністерстві юстиції ліквідовано районні управління юстиції радянського зразка, та прийнято рішення про створення абсолютно нових офісів – бюро правової допомоги – де кожен зможе отримати юридичну допомогу, доступ до послуг адвоката та до електронних сервісів Мін’юсту.

    DSC4427

«У зв’язку і з цим ми хочемо залучити максимальну кількість молодих фахівців, які нещодавно закінчили вузи, та тих студентів, які закінчують юридичні факультети і мають освітній рівень бакалавра, на першу роботу в бюро правової допомоги», – зазначив очільник Мін’юсту. Він звернув увагу, що раніше у юристів-початківців, без професійного досвіду, було мало шансів отримати роботу в державному секторі. Нині ж у рамках відкритого конкурсу з відбору керівників бюро правової допомоги вони мають таку можливість. За його словами, у бюро юристи-початківці матимуть змогу отримати конкурентну заробітну плату, можливості здобуття професійного досвіду та, відповідно, реалізації себе як правників.

«Сьогодні ми проводимо цей захід разом із Лілією Гриневич, аби ми силами інформування двох міністерств залучили максимальну кількість людей, які щойно закінчили вузи, в нову систему Міністерства юстиції. Ми запрошуємо до роботи в бюро молодих людей, які мають освіту бакалавра права і бажання працювати в новій команді та є мотивованим змінювати свою країну», – зазначив він.

 DSC4516

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич привітала ініціативу Мін’юсту щодо працевлаштування випускників вузів. «Це є унікальна ситуація, коли відсутність досвіду зможе якраз вдихнути нові цінності і нові можливості в систему, яка має змінити свою якість через нових людей, які туди заходять», – зазначила вона.

Павло Петренко повідомив, що для участі у конкурсі потрібно заповнити он-лайн заявку на сайтіhttp://legalaid-jobs.in.ua/. Збір заявок триватиме ще упродовж тижня – до 31 травня. Далі, нагадав він, претендентам необхідно буде пройти дистанційний курс навчання та інтерв’ю із конкурсною комісією. Він повідомив, що з часу оголошення конкурсу участі у ньому виявили бажання взяти понад 3,3 тис. кандидатів, серед яких – близько 20 % бакалаврів.

Своїми думками щодо залучення до бюро правової допомоги молодих фахівців поділилася директор українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Канадського бюро міжнародної освіти Лариса Бізо. За її словами, система БПД в Канаді у різних провінціях вважається гарним полем розвитку для молоді: «Навіть наші випускники з юридичних факультетів Канади вважають, що один з найкращих способів набрати нові знання та робочий досвід – це переходити до системи безоплатної правової допомоги. І я б сказала, що це одна з таких дуже гарних перспектив щодо кар’єрного росту».

Вона підкреслила, що для бюро, які будуть створені в Україні, і фахівців, які будуть у них працювати вже восени, це дуже гарна можливість. «У бюро молоді фахівці матимуть можливості розвивати свої компетенції, знання та навички. З нашого боку, з канадської сторони, ми раді можливості підтримувати цю діяльність і дуже сподіваємося, що наступна хвиля ініціативи Міністерства юстиції дасть дуже важливий крок вперед щодо доступу до правосуддя і взагалі щодо цих змін на громадському рівні в Україні», – резюмувала вона.

 DSC4514

«Я вдячний нашим канадським друзям, які допомагають нам у розвитку системи безоплатної правової допомоги», – зазначив Міністр юстиції.

Нагадаємо, що конкурс з відбору керівників бюро правової допомоги проходить із 4 квітня до 15 липня 2016 року. Етап збору електронних заявок від претендентів закінчиться 31 травня. Впродовж 8 – 17 червня претенденти, які відповідають формальним вимогам, будуть запрошені до проходження онлайн-курсу дистанційного навчання. Інтерв’ювання кандидатів, які успішно пройшли дистанційний курс – із 30 червня до 15 липня 2016 року.

Детально про всі умови конкурсу – читайте за посиланням.

Методологічна підтримка проведення конкурсу здійснюється українсько-канадським проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що реалізується Канадським бюро міжнародної освіти і фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

 DSC4628