назад

Переселенці-ВиБорці: кожен має право на вибори!

У Сумах підтримали ініціативу, мета якої – привернути увагу новообраних депутатів до необхідності відновлення політичних прав громадян України, які змушені були покинути свої домівки внаслідок війни. Внутрішньо переміщені особи вже шостий рік поспіль платять податки в своїх нових громадах та хочуть нарешті обирати місцеву владу там, де живуть як «невидимі виборці». Ситуація складається таким чином, що більше 1,2 млн переселенців в Україні мають право голосу, але не можуть ним скористатися.

Ідея проведення Всеукраїнської хвилі належить партнерам Української Гельсінської спілки з прав людини  – Громадському холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ», які є співавторами законопроекту №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)», який був зареєстрований 27.03.2017 року. На жаль, депутати Верховної Ради VIII скликання розглянули цей законопроект з політичних причин. Тому новий парламент отримує давні очікування 1,2 мільйонів виборців-переселенців та близько 5,5 млн внутрішніх мігрантів, які також не можуть голосувати за місцем фактичного проживання.

Фахівці Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД також не залишилися осторонь цієї проблеми й долучилися до флешмобу. «Переселенці-ВиБорці», «Кожен голос впливає», «Кожен має право на вибори», «Спочатку право голосу, потім місцеві вибори», «Відновіть конституційне право обирати» – саме з такими листівками-закликами учасники заходу привертали увагу громадськості, посадовців до даної проблеми.

«Внутрішньо переміщені особи – це та категорія громадян, якій ми надаємо як первинну, так і вторинну правову допомогу. Тому для нас важливо, щоб вони могли реалізовувати свої виборчі права», – наголосила очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Подібні акції вже пройшли у Лисичанську, Харкові, Ужгороді, Шостці, Конотопі, Житомирі. У Сумах ініціювала проведення заходу Приймальня УГСПЛ в м. Суми.

Довідково: Згідно з Конституцією України (статті 38,70), право брати участь у виборах мають усі дієздатні громадяни України, які досягли 18 років. Але інші законодавчі акти та практичні обставини обмежують можливість реалізації цього права для щонайменше 4% виборців, які покинули власні домівки внаслідок російської агресії. Положення виборчого законодавства виключають можливість участі громадян України в обранні депутатів в одномандатних округах на парламентських виборах та на місцевих виборах через прив’язку виборчої адреси до зареєстрованого місця проживання, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях.