назад

Переважне право на залишення на роботі при звільненні у зв’язку з скороченням чисельності або штату працівників

140

Скорочення штату працівників передбачає чимало складових, зокрема, повідомлення профспілки про заплановане звільнення, визначення працівників, які підлягатимуть скороченню, попередження працівників про скорочення, а також перелік осіб, які мають переважне право залишення на роботі, про що консультують фахівці Котелевського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Однією з підстав для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця, які передбаченні статтею 40 Кодексу законів про працю України, є скорочення штату працівників підприємства.

Про особливості скорочення працівників та хто має право на залишення на роботі консультують фахівці Котелевського бюро правової допомоги.

Процедура скорочення чисельності або штату працівників передбачає:

  • повідомлення первинних профспілкових організацій про заплановане скорочення чисельності або штату працівників;
  • видання наказу про скорочення чисельності або штату працівників;
  • попередження працівників про наступне вивільнення, пропонування переведення на іншу роботу;
  • отримання згоди виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації на звільнення працівників;
  • інформування місцевого центру зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників;
  • звільнення працівників.

При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується не лише обмеження щодо звільнення окремих категорій працівників, а й переважне право залишення на роботі, яке передбачене законодавством.

Отже переважне право на залишення на роботі відповідно до статті 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

У випадку, коли кілька працівників мають однакову кваліфікацію та однаково добре виконують роботу, стаття 42 КЗпП дає змогу визначити тих осіб, кому надати право залишитися в першу чергу:

  • сімейним особам з двома і більше утриманцями;
  • особам, у кого у сім’ї немає працівників із самостійним заробітком;
  • працівникам з тривалим безперервним стажем роботи; працівникам, що навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
  • учасники бойових дій, інваліди війни, особи на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551;
  • автори винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій; працівникам, які отримали трудове каліцтво або професійне захворювання на цьому підприємстві;
  • особам із числа депортованих із України — протягом п’яти років із часу повернення на постійне місце проживання в Україну;
  • працівники — колишні військовослужбовці строкової і альтернативної служби — протягом двох років звільнення зі служби.

Також варто пам’ятати, що відповідно до частини першої статті 235 КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, у тому числі у зв’язку з повідомленням про порушення вимог Закону України “Про запобігання корупції” іншою особою, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Незаконно звільнений працівник може звернутися з позовною заявою про поновлення на роботі й оплату за час вимушеного прогулу до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцезнаходженням підприємства (установи, організації) або за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача відповідно до порядку, передбаченого законодавством, в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (стаття 233 КЗпП України).

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Котелевському бюро правової допомоги за адресою: смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235 а, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05350)22 9 12

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).