назад
07.08.15

Перший місяць роботи Олександрійського МЦ

alexЗаконодавством України право на безоплатну правову допомогу визначено як – гарантовану Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.

Так, з початку відкриття Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за реалізацією права на безоплатну правову допомогу звернулось 138 осіб, яких: малозабезпечені особи 17; інваліди, які отримують допомогу замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів – 13 осіб; особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” – 4 особи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” – 5 осіб.

За цей час Місцевим центром видано 17 доручень про призначення адвоката для представництва їх інтересів в судах та складання документів процесуального характеру. Двадцять п’ять осіб було спрямовано до установ та організацій для вирішення питання по суті та 86 особам – надано кваліфіковані роз’яснення працівниками Центру. Щодо чотирьох звернень було прийнято рішення про відмову у наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

За категорією питання, за якими звернулися клієнти до Центру є: соціальне забезпечення -25 осіб, спадкове право – 19, сімейне – 18, трудове – 12, адміністративне – 12, земельне – 8, договірне – 11, житлове – 15 осіб, інші цивільні питання – 8 осіб, виконання судових рішень – 6, не правове – 1 особа, інше – 1 особа.