назад

Петриківські правники обговорили нюанси законодавства про спадкування

0 02 01 3d8ef87de5ecc71231c63cfb9276705f659f90ccff2d8bbf3ae00cb33f54ed37 full10 березня 2017 року у Петриківській державній нотаріальній конторі пройшов круглий стіл на тему: «Проблемні питання спадкування за законом та заповітом». На заході були присутні державні нотаріуси району Людмила Могильна та Ольга Астаф’єва, а також фахівці Петриківського бюро правової допомоги. Зустріч ініціювали через велику кількість звернень громадян до бюро правової допомоги, саме з питань спадкування за законом та заповітом.

У ході бесіди присутні особливу увагу приділили темі спадкування земельної ділянки (паю), яка у сільській місцевості є завжди на часі. Завідуюча  Петриківської державної нотаріальної контори Людмила Могильна детально розкрила правові аспекти цього питання та розповіла про те, які документи потрібно подати нотаріусу для оформлення спадщини на земельну ділянку (пай). Це сертифікат на право на земельну частку (пай); свідоцтво про смерть спадкодавця; документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків між спадкоємцем та померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб); паспорт спадкоємця; пенсійне посвідчення спадкодавця (якщо померлий був пенсіонером); довідка органу місцевого самоврядування про останнє місце проживання померлого для підтвердження місця відкриття спадщини.

Державний нотаріус Ольга Астаф’єва зауважила, що слід пам’ятати про те, що право заповідача підлягає істотному обмеженню. Наприклад, заповідач не може позбавити права на спадкування фізичних осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині у відповідності до норми, яка охоплена ч. 3 ст. 1235 ЦК України.  А згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 1241 ЦК України, право на обов’язкову частку мають тільки такі фізичні особи:  малолітні, неповнолітні та повнолітні працездатні діти спадкодавця; непрацездатна вдова чи непрацездатний вдівець спадкодавця;  непрацездатні батьки спадкодавця.    

Лариса Орел, заступник начальника Петриківського бюро правової допомоги, зазначила, що однією з найбільш актуальних «земельних» проблем з якими звертаються громадяни до бюро,є прийняття спадщини без правоустановчих документів на майно. Спеціаліст наголосила на тому, що у разі неможливості оформити спадщину у нотаріальному порядку через відсутність таких документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Але найперше, що він повинен зробити, це все ж таки прийти до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця й отримати від нього письмову відмову у вчиненні нотаріальних дій. А вже потім, після всіх дій в нотаріальній конторі, йти до суду з позовом про визнання права власності на майно в порядку спадкування. Учасники зустрічі дійшли спільної думки, що для вирішення даного питання слід направляти громадян за правовою допомогою до Петриківського бюро.

Нагадуємо, що Петриківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Петриківка, вул. Петра Калнишевського, 69 каб. 206, 208.  Контактний телефон бюро: 0563424652.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси  центрів та бюро  у усіх регіонах України 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних  телефонів в межах України).