назад

Під час чергових акцій з правопросвітництва учасникам розповіли про правові можливості системи БПД Полтавщини

IMG 20171207 151844

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області проведені заходи для викладачів та студентів навчальних закладів м. Полтави з метою ознайомлення їх  з роботою  системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині.

7 грудня 2017 року заступниця начальника комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Юлія Козаченко взяла участь в інструктивно-методичній раді педагогічного колективу Полтавського центру професійно-технічної освіти, де провела відповідний захід з правового інформування.

8 грудня правове інформування продовжилося і фахівчиня Регіонального центру провела лекцію для студентів Полтавського будівельного технікуму транспортного будівництва  на тему: «Система БПД – як правовий інструмент захисту своїх прав».IMG 20171208 103510

 «Система безоплатної правової допомоги України – це соціальна програма уряду, яка дозволяє забезпечити належну реалізацію права громадян на безоплатну правничу допомогу. Звернувшись до фахівців  Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги  Ви можете отримати безоплатні юридичні консультації, а  визначені законом категорії осіб можуть отримати правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру, або представлення їх інтересів у суді, як адвокатами, які співпрацюють із системою надання безоплатної правової допомоги, так і представників  системи БПД області», – повідомила Юлія Козаченко інформуючи про роботу системи.

 Фахівець Регіонального центру розповіла про історії становлення системи, структуру системи надання правової допомоги , як в України, так і на Полтавщині»

«Система надання безоплатної правової допомоги Полтавщини  – це    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Полтавській області, яким надається вторинна правова допомога, а саме, здійснюється захист прав громадян у кримінальному процесі. Чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський  місцеві центри  з надання БВПД) надають первинну  (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та  адміністративних справах та 23 бюро правової допомоги, надають юридичні консультації та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області», – повідомила Юлія Козаченко.IMG 20171207 152017

Заступниця начальника відділу також розповіла учасникам заходів про те, що таке первинна та вторинна правова допомога та які види правових послуг можуть отримати громадяни звернувшись до фахівців системи БПД області. Також вона окремо зупинилася на категоріях осіб, які мають правову на безоплатну  вторинну правову допомогу.

 Учасники заходів дізналися про те, що громадяни можуть отримати безоплатну правову допомогу не лише звернувшись до відповідного місцевого центру, а й завітавши до мобільних та дистанційних пунктів, які діють на базі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, бібліотечних лікувальних закладів області, центрів зайнятості.

«Дистанційний пункт доступу до безоплатної правовоїдопомоги– це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що функціонує на постійній основі за визначеним графіком в приміщенні установи, організації, закладу для громадян, які мають потребу в безоплатній правовій допомозі, але в силу різних причин (географічна віддаленість, відсутність вільного часу тощо) не мають можливості оперативно звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги» – додала вона.

Крім того, Юлія Козаченко поінформувала про можливість громадян, які за станом здоров’я не можуть звернутися до місцевого центру або бюро правової допомоги отримати адресну правову допомогу.

 Учасники заходів також дізналися про роботу  фахівців системи БПД області у напрямі правопросвітництва, які заходи проводяться фахівцями Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги в області, яка цільова аудиторія охоплюється ними також заступниця начальника відділу запросила керівників навчальних закладів до співпраці щодо підвищення рівня правової освіти як учнів та студентів, так і батьків та педагогічних працівників навчальних закладів.

 Під час заходів учасники також дізналися про проведення в Україні Всеукраїнського тижня  права, коли він бува започаткований та яка його основна мета та про загальнонаціональний  право просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.