назад

Основні права, свободи і обов’язки громадян України

59-108 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права фахівець системи безоплатної правової допомоги провів зустріч-бесіду з відвідувачами Герцаївської центральної районної бібліотеки на тему «Основні права, свободи і обов’язки громадян України».

«Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави – ці принципи закріплені у Конституції України», – пояснив присутнім головний спеціаліст Герцаївського бюро правової допомоги Сорін Тріфенко.

Під час зустрічі – бесіди відвідувачам бібліотеки розповіли про їхні права. Зокрема, право на життя, право на свободу, право на повагу до честі й гідності, право на особисту недоторканність. «Політичні права забезпечують можливість людини брати участь в управлінні державою. До таких прав прийнято відносити право обирати й бути обраним до органів державної влади, об’єднуватися в політичні партії та громадські організації, брати участь у мирних мітингах і демонстраціях», – розповів присутнім фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Не лише про права українців, а найголовніше, як їх захистити розповів Сорін Тріфенко. Зокрема, про систему безоплатної правової допомоги. «Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Вона включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – сказав фахівець.

На завершення виступу головний фахівець системи безоплатної правової допомоги ознайомив присутніх із загальнонаціональним проектом «Я МАЮ ПРАВО» та змістом інформаційних буклетів, які було розповсюджено учасникам зустрічі.

Захід проводився спільно з директором Герцаївської центральної районної бібліотеки Оленою Мігай.

Контактна інформація! Герцаївське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м.Герца, вул. Шикули, 4. Контактний телефон: (0 3740) 2 10 46.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).