назад

Підопічна територіального центру соціального обслуговування отримала правову допомогу

P131003731 січня 2017 року з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги для людей, позбавлених можливості пересування , начальник відділу правової інформації та консультації Олександр Старчак відвідав підопічну стаціонарного відділення Ніжинського територіального центру соціального обслуговування.

Відгукнувшись на запрошення соціальних працівників, юрист місцевого центру зустрівся із жінкою, яка за віком та станом здоров’я потребує постійного медичного догляду та не зможе самостійно звернутися за юридичною допомогою до Ніжинського місцевого центру. Звернення стосувалося порядку та підстав скасування договору дарування. Під час спілкування жінка дізналася, в чому полягає принципові відмінності між договором дарування і заповітом, а саме : момент переходу права власності та можливість визнання недійсним даного договору. При наявності заповіту право власності переходить до спадкоємця тільки після смерті власника та повної процедури оформлення спадщини. У разі дарування обдарований стає повноправним власником при житті дарувальника. Договір дарування на практиці досить складно визнати недійсним, якщо немає надзвичайно вагомих обставин. Заповіт надає значну свободу вибору для спадкодавця: змінити; скасувати у будь-який момент; одночасно може діяти декілька заповітів (якщо вони не суперечать один одному). Олександр Старчак надав обґрунтоване роз’яснення по суті питання, а також пояснив порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги у випадку вирішення даного питання у судовому порядку.
Окрім того, була проведена робоча зустріч із завідувачем стаціонарного відділення Ольгою Вакулик, в ході якої були оговорені подальші кроки тісної співпраці в частині спрощення доступу до безоплатної правової допомоги, а також проведення інформаційних заходів для підопічних Ніжинського територіального центру соціального обслуговування.
За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.